Helyi adók és illetékek

Akt.:
Helyi adók és illetékek
Március 21-én a Hivatalos Közlönyben is megjelent, s ezáltal hatályba lépett az új adótörvénykönyvet módosító és kiegészítő kormányrendelet.

Ennek megfelelően a vegyes használatú ingatlanok adója (vagyis azoké, amelyeket lakhatásra és székhelyként is használnak) azonos lesz a lakásokéval, akkor is, ha kereskedelmi tevékenység zajlik ezekben a helyiségben, azzal a kikötéssel, hogy kumulatív teljesülnie kell a következő két feltételnek: a lakhatási célra használt felületek és a nem lakhatási célokra használtak nincsenek elhatárolva szerződés által; a rezsiköltségek nincsenek leírva a cég vagy egyéni vállalkozás által, hanem a természetes személy tulajdonos állja ezeket.

Közleményében ugyanakkor a váradi önkormányzat arra is felhívja a figyelmet, hogy március 31-e a határideje annak, ameddig elfogad nyilatkozatokat a 2016-os évre vonatkozó helyi adók értékének meghatározása végett. Azt követően letett folyamodványokat csak a 2017-es adók kiszámításánál veszik majd alapul. A nem lakhatási célra/vegyes célra használt ingatlanokat érintő űrlapot a természetes személyek letölthetik a következő linkről: http://www.oradea.ro/fisiere/module_fisiere/8739/Pf%20-%20ITL%20001%20Declaratie%20cladiri%20rezidentiale-nerezidentiale-mixte.pdf