Helyet cserél a sportcsarnok az ócskapiaccal

Akt.:
Helyet cserél a sportcsarnok az ócskapiaccal
Mivel túl magas lesz, ezért nem épülhet meg a váradi körgyűrű északi oldalán a reptér közelében az új váradi sportcsarnok. Ezért az ócskapiac helyén építik majd meg.


Az eredeti tervektől eltérően az új váradi sportcsarnok nem a körgyűrű északi oldalán, a váradi reptér közelében, hanem az ócskapiac helyén fog megépülni. Ezt Ilie Bolojan, a város polgármestere jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján, azzal indokolva a döntést, hogy a váradi reptér felújítása nyomán megváltoztak a létesítmény közelében az építési feltételek, ami konkrétan azt jelenti, hogy azon a helyszínen, ahova a sportcsarnokot tervezték, nem lehet 19 méteresnél magasabb épületet építeni, miközben a sportcsarnok 25 méter magas lesz. Több lehetőség figyelembe vétele után – például felmerült az, hogy néhány méternyivel süllyesszék a talajba az ingatlant – arra az elhatározásra jutottak, hogy új helyszínt kell találni a sportcsarnoknak, így esett a választás az ócskapiac területére, itt ugyanis mások a magassági követelmények, és Országos Légi Közlekedési Hatóság el is fogadta ezt az új helyszínt.

Helycsere

Ugyanakkor az ócskapiac átköltözik oda, ahova eredetileg a sportcsarnokot tervezeték, tehát a körgyűrű északi oldalára, az Európa lakópark magasságában, a reptér, a volt tankgyakorlótér és az Era Shopping Center által közrezárt területre. Erről a helycseréről a helyi tanács március 31-i ülésén fognak szavazni a tanácsosok. Az új helyszínen van egy 7,5 hektárnyi terület, tehát lesz elég hely a szükséges számú parkolóhelyek kialakítására is. A sportcsarnok az egyetemi bentlakás és az Auchan bevásárlóközpont között fog helyet kapni. További előnye az új helyszínnek az, hogy több irányból is megközelíthető, nem úgy mint az eredetileg tervezett helyszínen, ahol csak egy irányból lehetett volna megközelíteni a sportcsarnokot. Az új nagyváradi sportcsarnok alapterülete egy hektár. A létesítmény ötezer férőhelyes, de további kétezer hellyel bővíthető lesz. A sportcsarnok építésének finanszírozója az Országos Beruházási Vállalat, az összköltség mintegy 22 millió euró. Az építkezés idén ősszel, vagy jövő tavasszal kezdődhet meg.

Vezetékek föld alá

További területrendezési projektek is kapcsolódnak a sportcsarnok építési tervéhez: az ócskapiac új helyszínét két, a körgyűrű alatt átvezető gyalogos aluljáróval kötik majd össze, az egyik a bevásárlóközpontok, a másik pedig az Európa lakópark magasságában lesz. Ugyanakkor az Electrica vállalat a Nagyváradon áthaladó magas feszültségű vezetékeket a föld alá helyezi le, aminek nyomán eltűnnek majd a Nagyváradi Egyetem és az ócskapiac mellett is ott lévő vezetéktartó fémszerkezetek, így ezek leszerelése után további területrendezési munkálatokat lehet majd ott végezni. Bolojan távlati ötletként vetette fel azt, hogy a reptér közelében lévő nagy beépítetlen területen lehetne felépíteni egy új labdarúgó stadiont, már csak azért is, mert annak magassága nem haladná meg a 19 métert, ezzel együtt pedig a jelenlegi Bodola Gyula Stadion helyén zöldövezetet vagy tömbházakat lehetne építeni.

Villamosvonal

Az előbbinél sokkal konkrétabb távlati terv az, hogy az új sportcsarnokot villamossal is meg lehessen közelíteni. Tudniillik véglegesítették a leendő villamosvonalak nyomvonalát. Bolojan elárulta, hogy az új vonal az Aradi út és az Aviatorilor utcák kereszteződéséből indul majd tovább déli irányba az Aradi úton, a Pece-hídon áthaladva azonnal balra tér, és a Pece patak mentén halad majd tovább. A tervek szerint lesz egy villamosmegálló a bevásárlóközpontoknál, az új sportcsarnoknál, a Ceyrat utcai – majdan megépülő – lakóparknál, a Ceyrat és a Reagan utcák kereszteződésének közelében, ahonnan a villamos megállás nélkül halad majd át a villamosremízen és a következő megálló már a Ghillányi (Cantemir) úton lesz. Emellett lesz egy vonalhosszabbítás a Borsi úton is az ipari park irányába, ahol egy szabadtéri villamosremízt is kialakítanak. A vonalbővítés mintegy ötmillió euróba fog kerülni. Kérdésre válaszolva Bolojan elmondta, hogy a következő időszakban a város a villamosvonal bővítésekkel együtt nem tervez új villamosokat is beszerezni, de hozzátette, hogy ha a Helyi Közszállítási Vállalat szerez anyagi forrásokat, akkor vásárolhat új villamosokat a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban.

Pap István