Helikopterbaleset: 3 halott

Helikopterbaleset: 3 halott
A szerda este lezuhant helikopter roncsaiból kiemelték a baleset idején a fedélzeten tartózkodó három utas holttestét. Az előzetes hírekkel elletétben azonban nem egyben szállítják el a helikoptert, hanem darabokra szedve.

A szakemberek már keresik a helikopter fekete dobozát, hogy az abban rögzített adatokból megtudhassák, hogy mi volt az oka a balesetnek.

A vizsgálat befejeztéig egyetlen IAR 330 PUMA SOCAT helikopter sem szállhat fel Romániában.

 

Szerda este hét óra után az Arges megyei Ungheni közelében lezuhant egy katonai helikopter. A IAR 330 PUMA SOCAT típusú helikopter éjszakai gyakorló repülést hajtott végre a kérdéses időben.

 

Az Otopeni 90-es bázisról szállt fel a helikopter, amely fedélzetén a pilóta, a másodpilóta és egy szerelő tartózkodott. A hadügyminiszter bejelentése szerint mindhárman életüket vesztették a balesetben.

 

Szemtanúk szerint a becsapódás pillanatában kigyulladt. A 112-es számon Ungheni polgármestere, Cornel Neacsu riasztotta a mentőszolgálatot. A helyszínre kiérkező mentők egy fél óra alatt megfékezték a tüzet, amelyek néha 20 méter magasra is felcsaptak.

 

Az eddigi vizsgálatok szerint a helikopter 18 óra 45 perckor elvesztette a kapcsolatot az irányítótoronnyal.

Az utóbbi 20 évben hat hasonló baleset történt a IAR 330 típusú helikopterekkel, melyek következtében 20 ember vesztette életét.

A helikopter néhány száz méterre egy farmtól zuhant le, ahol ammónium nitrát lerakat volt, és néhány száz liter gázolajat tartalmazó tartály.

Csütörtökön délelőtt megtalálták a helikopter feketedobozát, amelyet jelenleg is vizsgálnak Bukarestben. Teodor Melescanu megerősítette azt a hírt, mely szerint a helikopter felszállás előtt műszaki vizsgálaton esett át.


Az áldozatok

A pilóta: Nocolae Bucur, 1959 január 3-án született Bukarestben. 2700 óra repülési idejéből 800 helikopteres bevetés volt. 1981-től volt katona. Feleségét és két gyermeke maradt árván.

Másodpilóta: Ionel Craiu, 1980 október 10 én született, 2003-tól volt katona, és 175 óra gyakorlata volt helikopteren. Nős volt.

Fedélzeti műszerész: Adrian Alexandru Ticea, 1971 július 13-án született, 360 óra repülési gyakorlata volt. Nős volt