Helikopter-leszállópálya Váradon

Szombaton tartották a helikopter-leszállópálya hivatalos avatását. Fotó: ebihoreanul.ro
Szombaton tartották a helikopter-leszállópálya hivatalos avatását. Fotó: ebihoreanul.ro
Öt év munkája hozta meg az eredményét azáltal, hogy múlt szombaton helikopter-leszállópályát avattak a megyei sürgősségi kórház egyik épületszárnyának tetején, ami ezáltal az első olyan középület lett az országban, mely rendelkezik ilyesmivel.

Az ünnepségen jelen volt Claudiu Pop prefektus, dr. Gheorghe Carp kórházigazgató és dr. Hadrian Borcea, a SMURD vezetője is. Utóbbi javasolt még 2010-ben egy ilyen leszállópályát, azzal érvelve, hogy ezáltal a minimumra rövidül a páciensek útja sürgősségi esetekben a műtőasztalig.

Jelentős beruházás

A beruházás értéke megközelítette a 800 ezer lejt úgy, hogy az eredeti finanszírozási összeget tavaly az egészségügyi minisztérium kiegészítette 500 ezer lejjel, illetve egy cementgyártó társaság biztosította a szükséges speciális betonelemeket, és a SMURD-ért Alapítvány is beszállt a támogatók közé. Helikopter akkor szállhat le ténylegesen a pályán, amikor a Román Légügyi Hatóság is rábólint erre, ez valószínűleg a hónap végéig megtörténik. Jelenleg a kritikus állapotban levő betegeket a megyei kórházba, illetve -ból a belügyminisztérium helikoptereivel szállítják, átlagosan napi egyet, a gépek pedig a városi stadion mellett szállnak le, ahonnan közúton viszik őket tovább az egészségügyi intézménybe. Hogy éjszakai leszállásokat is lehessen eszközölni, a pályát valószínűleg jelző és világítórendszerrel is dotálják.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .