Hegyimentők segítségére szorultak

Hegyimentők segítségére szorultak Romániában a hó fogságába került turisták. Illusztráció
Hegyimentők segítségére szorultak Romániában a hó fogságába került turisták. Illusztráció
Fagypont alá esett a hőmérséklet és helyenként tíz centimétert is meghaladó hó hullott keddre virradó éjszaka Románia hegyvidékein, a 2000 méter feletti utakon és ösvényeken rekedt turisták több helyütt hegyimentők segítségére szorultak.

Románia legmagasabban haladó országútján, a Déli-Kárpátok gerincét 2145 méter magasságban átszelő 67C jelzésű Transalpina országúton három személygépkocsi és egy kisbusz került az úttestre fagyott jég fogságába. A gépkocsik egyike már üzemanyag nélkül maradt, mire a hegyimentő és utászok elérték őket, de egészségkárosodás nélkül megúszták a kalandot. A hatóságok úgy döntöttek, hogy a hó letakarításáig lezárják az országutat.

Téli útviszonyok

Ugyancsak téli útviszonyokra kell számítaniuk a Fogarasi-havasokon több mint kétezer méteres magasságban átvezető DN7C országúton is, ahol a burkolatot helyenként 10 centiméteres hóréteg borítja. A „Transzfogarasi” országutat egyelőre nem zárják le, de a hó eltakarításán dolgozó utászok azt tanácsolják az autósoknak, hogy téli gumi nélkül ne próbáljanak átkelni a hegyen. A hegyimentők kedd reggel két bajbajutott külföldi – feltételezésük szerint német – turista mentésére indultak a Fogarasban. A Fogarasban túrázó hegymászókat hétfőn a gerincen érte a rossz idő és a Caltun-tónál felállított – állandó személyzet nélküli – menedékhelyen vészelték át az éjszakát.

A hegy áldozatai

Előző este is hegyimentők hoztak le a hegyről két kimerült és a kihűlés miatt életveszélyes állapotba került fiatalt. Az Agerpres tegnapi híradása szerint egyikük életét már nem sikerült megmenteni. A 22 éves fiatalembert hajnali 2 óra körül vitték be a nagyszebeni megyei kórházba hipotermiás állapotban, le volt állva a szívműködése és nem lélegzett. Az orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani, tudatta a kórház sajtószóvivője, Decebal Todăriţă. A lányt, aki a fiatalemberrel együtt túrázott, szintén kórházban kezelik kihűlési tünetekkel és fagyási sérülésekkel. A Szeben megyei hegyimentők vezetője, Adrian David szerint a két fiatalt az Argeş megyei Salvamont munkatársai, valamint hegyi csendőrök segítségével hozták le a hegyről.