Hegyimentők: akció sötétben

Bihar megye – A hegyimentők tartották életben kilencven percen át Pádison azt a cseh turistát, aki végül mégis meghalt. Egy másik esethez is riasztották közben őket. Újabb részletekkel szolgált számunkra a hegyimentő szolgálat arról a tragédiáról, amelyről már röviden beszámoltunk.

Mint ismeretes, egy 24 éves cseh állampolgárságú nő lett rosszul Pádison, s korházba szállítása után meghalt. A részletekről beszámolva a hegyi- és barlangimentők (Salvamont – Salvaspeo) Bihar megyei ügyvezető alelnöke, Adrian Marin tudatta: az áldozat Jana Protková csütörtökön lett rosszul, abban a sátortáborban ahol többedmagával tartózkodott. A hegyimentők kiérketésük után azt észlelték, hogy a fiatal nő gyakorlatilag eszméletlen. Azzonnal megkezdték az újraélesztési kísérleteket, amelyek eredményeképp majdnem kilencven percen át sikerült életben tartani a beteget. A mentők kiérkeszéséig tehát a salvamontosok küzdöttek Jana Protková életéért, miközben Belényesből úton voltak az orvosok. Mint tudattuk, végül ennek ellenére meghalt a turista, mégpedig korházba szállítása után.

Újabb akció

Ugyanakkor az elmúlt napokban egy másik sürgősségi esethez is riasztották a hegyimentőket. Marin Adriantól megtudtuk, hogy szintén csütörtökön, 21 óra 10 perckor arról értesítették őket a 112-es segélyhívó munkatársai, hogy egy kilenctagú csoport bajban van a Ponor rét környékén. Egy perccel később már kapcsolatban is voltak telefonon a bajba jutottakkal, akik közzül a 14 éves nagyváradi G. P. olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy időlegesen mozgásképtelenné vált. A mentőosztag 40 perccel később rá is talált a csoportra, amelynek tagjait az időközben beállt sötétségben, veszélyes ösvényeken mentették ki. A sérültet Biharfüredren szállították, ahol már várták a mentők.

Ugyanaznap 23 órakor újabb riasztás érkezett, ugyanarról a környékről ahol az előző eset történt. Hamar kiderült, hogy a kilenctagú kirándulócsoport egyik ismerőséről van szó, akivel együtt sátoroztak. Ő nem tudott semmit a fejleményekről és a sátortáborból hívta a hegyimentőket azzal, hogy társainak nyoma veszett. A hívófél maga is barlangász, így felajánlotta, hogy egyik ismerősével együtt segít a keresésben. Végül a turistákat kimenekítő csoport és az önkéntes duó összefutott, az utolsó szakaszt együtt tették meg.

Adrian Marin hozzátette: a balesetet szenvedett fiatal állapota javul. Az ügyvezető alelnök szerint ennek a mentőakciónak a sikerét az garantálta, hogy a bajba jutottak követték azokat az útmutatásokat , amlyeket a hegyimentők már többször közzétettek a sajtóban.

Szeghalmi Örs