Hegesztik a Szacsvay-szobor repedéseit

Hegesztik a Szacsvay-szobor repedéseit
Amint már megírtuk, múlt héten elkezdődött a Szacsvay-szobor restaurálása. A tisztítás során még több repedés került elő, ezeket hegeszteni fogják.

A Szacsvay Imre mártír jegyzőt ábrázoló szobor restaurálási munkálatait múlt héten kezdte el Kolozsi Tibor szobrászművész és csapata. A szobor tisztítása során olyan repedések kerültek elő, amelyeket még annak idején kigitteltek. „Kikapartuk a gittelést, és megpróbáljuk hegeszteni a repedéseket. Így stabilabb lesz, az eső sem folyhat be a szoborba, és a felszíne is egyenletes lesz. Régen erre a technikára nem volt lehetőség, csak csavaroztak, ólommal forrasztottak, ha szükség volt a restaurálásra” – mondta el a helyszínen Kolozsi Tibor. A repedések hegesztése ezen a héten befejeződhet. Ezt követően a hegesztett részeket le kell csiszolni, amely munkafolyamat során előkerül a bronz eredeti színe, ezeket a részeket viszont vissza kell patinázni, egységesíteni kell a szobor színével. Ez után a szakemberek konzerválják a felületet egy réteg viasszal, majd ha elkészült, beburkolják a szobrot, hogy a talapzat felújítása közben ne sérüljön, ne porosodjon.

Talapzatfelújítás

A süttői mészkőből készült talapzat restaurálásához közel egy köbméter mészkőre lesz szükség, az alapanyagot már megrendelték. A talapzaton látható repedések a kövek robbantása során keletkezett hajszálrepedésekből keletkeztek, ezeket a szobor felállításakor még nem lehetett látni. A talapzatot Gere István és csapata újítja fel.

Margó Ede alkotását, a Szacsvay-szobrot 1907-ben leplezték le a váradi Ezredévi Emléktéren. 1937 júniusában a román hatóságok eltávolították a szobrot, viszont a második bécsi döntés után, 1942. május 5-én ismét felállították régi helyére. 1990-től kezdve a szobor a március 15-i és október 6-i nagyváradi megemlékezések fő színterévé vált.

P. Nagy Noémi