Hazugságtesztet kérhetnek a vállalkozók

Bihar megye – A Bihar Megyei Vállakozók Szövetségénél csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón jelen volt Maria Opresa pszichológus is, aki hazugságteszt elvégzését ajánlotta jutányos áron vállalkozóknak.

Bukarestben már igen elterjedt módszer, hogy hazugságdetektort használnak informácoiókiszivárogtatások, csalások és egyébb visszaélések elkövetőinek kiderítésére, mondta Maria Opresa. Bihar megyében egyelőre a rendőrségen kívül csak neki van felhatalmazása ilyen készülék használatára. A készüléket az Egyesült Államokból vásárolta, külön képzésen vett részt, hiszen a nagyértékű komputerizált készüléket csak felhasználói engedéllyel rendelkezőknek adják el, nem tömegéltékesítésre készült. Romániában 2000 óta használnak poligráfot hazugságteszthez.
Egy teszt 100-200 euróba kerül, több vizsgálatból áll, és csak a páciens írott beleegyzésével végezhető, bár nem jelent veszélyt az egészségre, vagy testi épségre. Azt nem ajánlja, hogy alkalmazás, vagy házastársi hűség megállapítására kérjenek tőle tesztet, mondta a pszichológusnő, akit a George Enescu 18 szám alatt lévő kabinetjében lehet felkeresni.
Albert Ferenc