Házkutatások csempészeknél

Akt.:
Nagyvárad- A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság csalások ügyében nyomozó osztálya úgy döntött, hogy hatékonyabban fellép a cigarettacsempészek ellen, ezért kedden szimultán házkutatásokat tartott.

Kedd reggel 6 órától a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság csalások ügyében nyomozó osztályának tisztjei a Bihar megyei Ítélőtábla mellett működő Ügyészség közvetlen irányítása alatt huszonhat szimultán házkutatást hajtottak végre Nagyvárad területén tizenkilenc olyan személy lakásaiban, akikről azt feltételezik, hogy cigarettacsempészéssel foglalkoznak, illetve zárjegy nélküli, vagy hamis márkajelzéssel ellátott cigarettákat forgalmaznak.

Az ilyen típusú bűncselekmények felderítése céljában indított akció jelentőség jelzi, hogy több mint 100 hatósági ember vett részt benne, nem csupán a csalásellenes ügyosztály, hanem a közrendészet, a bűnesetekben nyomozó és a szervezett bűnözés elleni igazgatóság részéről is. A célszemélyeket azzal gyanúsítják, hogy 2010 márciusától napjainkig úgy értékesítettek cigarettákat, hogy tudatában voltak annak, hogy csempészáruról van szó. A vevők közt egyaránt szerepeltek fizikai és jogi személyek, az ügyleteiket pedig a nagyvárad-rogériuszi piac közelében bonyolították le. Becslések szerint törvénytelen tetteikkel mintegy 300 ezer lejes kárt okoztak a román államnak. Végül tíz személyt letartóztattak, és lefoglaltak 453.220 cigarettát, 4,1 kilogramm dohányt, 200 liter pancsolt szeszes italt, 4.200 lejt és 70 ezer petárdát.

Ciucur Losonczi Antonius