Házi őrizetben az egyetemi vezetők

Fotó: ebihoreanul.ro
Fotó: ebihoreanul.ro
A Bihar megyei Bíróság pénteken délután, elutasítva a DNA indítványát, nem helyezte előzetes letartóztatásba, ellenben 30 napos házi őrizetet rendelt el Constantin Bungău, az Állami Egyetem rektora, Floare Chipea volt dékán, illetve Camelia és Marin Dindelegan ellen.

A rendelkezés ellen van helye fellebbezésnek, a bíróságról távozóban Constantin Bungău ügyvédei jelezték: élni is fognak a lehetőséggel. Ennek kimeneteléről leghamarabb kedden születhet döntés, ami azt jelenti, hogy a vádlottak addig biztosan nem hagyhatják el lakhelyeiket és nem vehetik fel a kapcsolatot sem egymással, sem az ügyükben érintett más személyekkel.

Tagad

A volt dékán és a házaspár a bíróságról távozóban nem állt szóba az újságírókkal és sürgősen távoztak, kihasználva azt, hogy Bungău ellenben a mikrofonok elé állt. A rektor kijelentette: nem bűnös a vesztegetési ügyben, reméli, hogy ez be is bizonyosodik, illetve meggyőződése szerint az egyetemen jó körülmények között és a törvényes keretek között zajlottak vizsgák. Újságírói kérdésre tagadta, hogy a bármit is kapott volna azok közül a tárgyak közül, amivel meggyanúsították, ugyanakkor bízik benne, hogy 24–48 órán belül számára kedvező döntés születik fellebbezéséről. Igen, gondolt arra, hogy lemond tisztségéről, erősítette meg az újságírói kérdésre, ám erre egyelőre nem kötelezik az előírások, mert az csak akkor érvényes, ha börtönbe kerül.