Házi őrizetben a korrupcióval vádolt orvosok

Az elmúlt hónapban a Nagyváradi Ítélőtábla a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár korrupcióval vádolt öt orvosát és öt asszisztensét előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyezte.

Az előzetes letartóztatás megszüntetésének indoklása között többek között az is szerepelt, hogy a csúszópénz amúgy is országos sport, valamint, hogy az orvosokat már így is eléggé megalázták az újságírók. Mint arról már beszámoltunk, a botrány június 16-án robbant ki, amikor is több mint száz rendőr lepte el a nyugdíjpénztár keretében működő speciális nyugdíjakat elbíráló szolgálat irodáit, majd a bizottság mind az öt orvosát és öt asszisztensét őrizetbe vették, egy nappal később pedig a Bihar Megyei Törvényszék 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte őket. Az érintetteket azzal vádolták meg, hogy jogtalanul és/vagy kenőpénzért cserébe állították ki a speciális nyugdíjakhoz szükséges iratokat, még azoknak is, akik valóban jogosan igényelték. A házkutatások során hatalmas mennyiségű pénzösszegeket foglaltak le: a tíz személytől összesen 1.402.081 lejt, 190.880 eurót, 125.386 dollárt, 10.640 svájci frankot és 89.000 forintot foglaltak le, a számlák befagyasztásával pedig 1.143.733 lejt, 38.940 eurót és 40.100 dollárt zároltak.

Érvek

Az orvosok többször is kérték az előzetes letartóztatás enyhítését, sikertelenül. Az ügyészek szerint az orvosok azonnali és konkrét veszélyt jelentenek a társadalomra, hiszen felborították a nyugdíjrendszer stabilitását, azzal, hogy olyanoknak is odaítélték a beteg vagy rokkantsági nyugdíjakat, akik munkaképesek voltak. A tíz személy egy egész hálózatot hozott létre a bűncselekmény folytatására. A hálózat teljes felderítése időigényes, így ha az orvosokat szabadlábra helyeznék, az negatívan befolyásolná a nyomozást, hiszen kapcsolatba kerülhetnének a hálózat tagjaival – érveltek az ügyészek. Az érvek ellenére július 15-én a törvényszéki bírók házi őrizetbe helyezték az öt asszisztenst, mondván, hogy ők kevésbé vettek részt a bűncselekményben, noha nem csak közvetítették a kenőpénzt a páciensek és az orvosok között, hanem zsebre tették a maguk részét is. Két nappal később a Nagyváradi Ítélőtábla bírója, Antik Levente az öt orvost is házi őrizetbe helyezte, mondván, hogy nem lehet különbséget tenni a gyanúsítottak tettei között, mivel azt egy csapatként követték el. További érve az volt, hogy mindenki meg van szokva a kenőpénz rendszerével, az előzetes pedig a súlyos bűncselekményeket (gyilkosság, erőszak, drogkereskedelem stb.) elkövetők esetében nélkülözhetetlen. A házi őrizetbe helyezést azzal is indokolta a bíró, hogy a gyanúsítottakat már morálisan megbüntette a sajtó, azzal, ahogyan tálalták az ügy részleteit.