Hazát és otthont találni…

Hazát és otthont találni…
Nagyvárad – Csütörtök délelőtt az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékeztek a biharpüspöki parkban álló kopjafánál is. A színvonalas ünnepségen a helyi óvodások és iskolások is részt vettek.

 

 

Sokan vettek részt csütörtök délelőtt a biharpüspöki parkban álló kopjafánál zajló ünnepségen, a szép napsütéses, de szeles időben. A megjelenteket Féth Irénke körzeti RMDSZ-elnök köszöntötte, kiemelten Biró Rozália alpolgármestert, a városi szervezet elnökét és az egyházak képviselőit. Arra hívta fel a figyelmet: immár hét esztendeje, hogy a biharpüspöki RMDSZ, élén Pásztor Sándor önkormányzati képviselővel nagyot mert álmodni, és 2006-ban a református egyházközség támogatásával kopjafát állított az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, melynél azóta minden év március 15-én összegyűlnek a helybéli magyarok.

 

Haladni előre

 

Pásztor Sándor rendhagyó módon először a gyermekekhez, „Püspöki reménységeihez” intézte szavait. Arról beszélt nekik, hogy március 15-én, több mint 150 évvel ezelőtt az elődeink- igazi magyar emberek- azért harcoltak, és adták sokan az életüket, hogy nekünk jobb legyen és szabadságban éljünk. Megjegyezte: a megszólítottak jelenléte reménnyel tölthet el bennünket, hogy több évtized, illetve évszázad múlva is lesznek majd olyanok, akik emlékezni fognak a kopjafánál. Az önkormányzati képviselő ezután az idősebb generációk tagjaihoz fordult, szintén kevésbé hivatalos formában. Eötvös Józseftől idézett („Ott, hol mondhatja: szabad vagyok, ott hazáját fogja találni minden ember”), kiemelve azt: mindent el kell követni Biharpüspökiben is a magyaroknak annak érdekében, hogy otthont és hazát leljenek maguknak. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a pár évvel ezelőtt elkezdett koszorúzási hagyományt a mostani gyermek és azok utódai is folytatni fogják. Úgy fogalmazott: haladni kell előre, közösen és a megfelelő irányba a mindenapjaink során, hogy mindig természetesnek tünjön az ünneplés, és évről-évre újabb eredményeknek örülhessünk közösségi és települési szinten.

A rendezvényen szavalatokkal és énekszámokkal közreműködtek a 19. számú óvoda és a Juhász Gyula Általános Iskola növendékei (verseket mondott Rugán Debora, Szabó János, illetve Timár Kitti, Tálinger Alex, Bálint Réka és Florescu Cassandra), valamint fellépett a Hitbástya Egyesített Kórus, Szakács Zselyke karnagy vezényletével.

 

KOSZORÚZTAK

 

Koszorút helyeztek el a kopjafánál: Biró Rozália alpolgármester, városi RMDSZ-elnök és Pásztor Sándor önkormányzati képviselő, valamint a Biharpüspöki Református Egyházközség, az RMDSZ Bihar megyei, biharpüspöki és észak-rogériuszi szervezeteinek, a Juhász Gyula Általános Iskolának, a Körösök Vízügyi Igazgatóságnak, a Vízműveknek és a Biharpüspöki Alapítványnak a képviselői. Az óvisok és a kisdiákok saját készítésű zászlócskákat, emléklapokat szúrtak a földbe.

 

Ciucur Losonczi Antonius