Házasságtörés miatt válókeresetet nyújtott be Tőkés László felesége

Válókeresetet nyújtott be a nagyváradi bíróságon Tőkés Edit, Tőkés László korábbi református püspök, jelenlegi EP-képviselő felesége.

A román hírügynökségek szerint a feleség keresetében azt állítja: a református püspök számtalan esetben megcsalta őt, ugyanakkor arra kéri a bíróságot, hogy a válást kizárólag férje hibájából mondja ki.

Tőkés Edit keresetében azt állítja: “számtalan kalandjainak némelyikéről kollégái is tudtak, mert nem törekedtek diszkrécióra” Hozzáteszi: amennyiben szükséges tanúkkal, szerelmes levelekkel, telefonos üzenetekkel és egyéb feljegyzésekkel kész bizonyítani állítását – közlik a romániai hírügynökségek. Mint írja: 25 évnyi házasságuk alatt “pszichikailag is terrorizálta” és olyan abszurd szokása is volt, hogy csak írásban kommunikált a családjával.

A válókereset szerint Tőkés nem volt hajlandó feleségével megjelenni barátai között vagy egyéb nyilvános eseményen.

Tőkés Edit ugyanakkor leánykori nevének újrafelvételét kéri és azt, hogy a jelenlegi férje jövedelmének egyharmadát a három – tanulmányaikat még be nem fejezett – gyerekeknek továbbítsa.

Néhány hónapja erdélyi blogokon is feltűnt egy Tőkés Editnek tulajdonított levél, amelyet a Református Nőszövetséghez írt. Ebben férjére panaszkodik és egyebek között azt írja: “maradék családi életünket is felszámolta, magamra hagyott, a magányba taszított, kiköltözött külföldre és saját különutas életét hivatalosan megalapozta.” Továbbá: “Tőkés László 1989-ben lebontotta a hallgatás falát, de az is igaz, hogy felszabadulásunk után a házasság falát bontotta le, mert minden társi kötelezettséget korlátozásként, falként élt meg, engem hitvesként folyamatosan mellőzött és megalázott. Tette ezt publikusan is, gátlások nélkül.”

Tőkés László a “család szentségére” hivatkozva nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről.

– Független Hírügynökség –