Házasságkötés kiskorúval

Akt.:
Házasságkötés kiskorúval
Talán nem közismert, de Romániában megalapozott indok esetében a 18 év alatti, de a 16. életévüket betöltött kiskorúak is házasodhatnak.

Erről Duna Sándor, a Bihar Megyei Lakossági Nyilvántartó Hivatal igazgatóhelyettese tájékoztatta lapunkat az RMDSZ nagyváradi szervezete által kezdeményezett, közérdekű információkat ismertető sajtótalálkozó keretében. Elöljáróban hangsúlyozta, hogy a Román Polgári Törvénykönyv szerint házasságot csak a 18. életévüket betöltött személyek köthetnek, viszont megalapozott indokok esetében, amelyek alapvetően egészségügyi okok, illetve terhesség lehet, a 16. életévüket betöltött kiskorúak is házasodhatnak. A 16–18 év közötti terhes anyuka kérvényezheti a házasságot, de természetesen csak akkor, ha ebbe a másik fél, az apa is beleegyezik. A megalapozott indokok között szerepelhetnek más, egészségügyi szempontok is, mint amilyen például az, hogy a 16–18 év közötti fiatal menthetetlen beteg, és lehet, hogy ez az utolsó óhaja, de Duna Sándor hangsúlyozta, hogy minden hasonló eset egyedi elbírálás alá kerül, amelyeket a gyámhatóság vizsgál ki. Hozzátette, hogy a Bihar Megyei Lakossági Nyilvántartónál a terhességen kívül a gyakorlatban más típusú eset nem fordult elő. Hangsúlyozta azt, hogy 16 év alatt semmilyen indokra hivatkozva nem lehet Romániában házasságot kötni.

Gyakorlati tudnivalók

A szakember a dolgoknak a gyakorlati részére áttérve közölte, hogy a házassági szándékot a házasulandó felek lakcíméhez, ideiglenes lakcíméhez vagy jövőbeni lakhelyéhez tartozó anyakönyvi hivatalban kell bejelenteni. A házasságkötéshez szükség van a személyi igazolvány másolatára és eredetijére, külföldön élő román állampolgárok esetében az ideiglenes személyi igazolvány vagy útlevél eredetijére és másolatára; a születési anyakönyvi kivonat eredetijére és másolatára; orvosi igazolásokra; a kiskorú szüleinek vagy gyámjának a hozzájárulására; a kiskorú lakcíméhez tartozó gyámügyi hivatal engedélyére; esetenként a válási papírok eredetijére és másolatára, valamint a tanúk személyi igazolványának a másolatára.

Pap István