Házasság Hete a Kolozsvári Magyar Operában

A Kolozsvári Magyar Opera első alkalommal jelezte a nagyérdemű közönségének, kapcsolódik a Házasság Hete mozgalomhoz.

Szabadi Péter, a sajtó kapcsolatokét felelő munkatárs e-mailban magyarázta el eme rendkívüli rendezvény mozgató rugóit.

Az intézmény vezetősége abból a meggondolásból csatlakozik a Házasság Hete mozgalomhoz, hogy a művészet eszközeivel hívja fel a figyelmet a házasság, a családi élet fontosságára, és mindazon örömökre, melyek együtt járnak egy békés, meleg otthonnal, ahol egymást szerető, becsülő, tisztelő, különböző nemzedékek élnek, alkotnak.

Amint fogalmaznak: Értékvesztett világunkban a művészeten át, az Opera közvetítésével próbálunk, üzenni Önöknek. Ebből az alkalomból február 9-én, csütörtökön, 18.30 órától Verdi Rigoletto (Vendégkarmester: Giuseppe Carannante) című operáját tekinthetik meg a házaspárok csupán 10 RON fejében.

Ugyancsak ezért az összegért mutatja be az intézmény Ábrahám Pál „Bál a Savoyban” (Vendégművész: Kátai István) című operettjét február 11-én, szombaton, 18 órától. Az Opera által kínált csomag része a február 12-én, vasárnap 11 órától sorra kerülő, főként gyermekekhez szóló Csemiczky-darab, A brémai muzsikusok is, amely gyermeklétszámtól függetlenül családonként mindössze 15 lejbe kerül. Ezáltal az Opera minőségi időtöltésre, közös kulturális élmény megélésére ad alkalmat.

A Házasság Hete mozgalom 1997-ben az Egyesült Királyságból indult, Richard és Maria Kane kezdeményezésére. Tavaly először több romániai város is bekapcsolódott a Bálint-nap előtti hét eseményeibe. Nem véletlenül február 14-e előtt kapott helyet a naptárban az alkalom, ezzel is ellensúlyozni kívánja az egynapos házasságkötésekkel járó zűrzavart, hangsúlyozva a házasság és a család körüli értéket.

Csomafáy Ferenc