Házakat bontottak le a parkolóhelyek kedvéért

Házakat bontottak le a parkolóhelyek kedvéért
Hat magánházat, köztük emeletes épületeket is ledózeroltak az elmúlt időszakban a nagyváradi Aradi út melletti kisebb utcákban, hogy legyen hely a tömbházakban lakók autói számára.

 

Premier Nagyvárad rendszerváltás utáni történetében, hogy magánházakat bontanak le azért, hogy parkolóhelyeket alakítsanak ki a helyükön. Erre azért van szükség, érveltek a váradi önkormányzat elöljárói, mert az Aradi útnak az Aviatorilor utcai kereszteződése és a Pece-híd közötti szakaszán villamossíneket fektetnek le; ezért az útszakasz két oldalán jelenleg parkolásra használt sávokat közúttá alakítják át, az emiatt itt megszűnő parkolóhelyeket pedig a tömbházak mögé telepítik. Mint arról korábban már beszámoltunk, az Aradi út, a Vlădeasa és a Fagurelui utcák által közrezárt területen kétszáz parkolóhelyet alakítanak ki: itt már le is bontottak három házat és mintegy két tucatnyi garázst. A terület átalakítása után az Aradi útról két behajtó lesz a Fagurelui utcára, továbbá lesz egy közúti összeköttetés a Fagurelui és a Padişului utcák között is. Az Aradi út másik oldalán a főút, az Ibsen, a Lalelelor és Corniţelelor utcák által közrezárt területen száz parkolóhelyet alakítanak ki: itt is lebontanak három házat, továbbá egy kerítést a Lalelelor utcán. Az átalakítás nyomán az Aradi útról lesz egy behajtó a Lalelelor utcára. Ugyanazon a környéken az Oneştilor utcán is lebontottak garázsokat. Egyébként a bontásokból származó, és még felhasználható építőanyagot az önkormányzat hasznosítani fogja.

Aggályok

A polgármesteri hivatal mostani eljárása aggályosnak tűnhet a váradiak körében, hiszen háztulajdonokat sajátítanak ki pusztán azért, hogy autótulajdonosok igényeit kielégítsék. Ugyanez az aggály fogalmazódott meg korábban is azokon a közvitákon, amelyeken zöldövezet-kialakítási projektjeit ismertette a lakosokkal a városvezetés: ezekben az esetekben is magánházakat sajátítana ki a város azért, hogy helyükön zöldövezet létesüljön. Többen hangot adtak annak a véleményüknek, hogy ez a kommunista rendszerre emlékeztet, akkor is magánházakat dózeroltak le, hogy a „nagyobb jó” érdekében felépítsék a lakótelepeket…

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .