Cseppfolyósított földgáz

2024.04.17. 15:52

Fontos az együttműködés az Európai Unió és Trinidad és Tobago között (videó)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter diplomáciatörténeti eseménynek minősítette a mostani vizitet, rámutatva, hogy magyar külügyminiszteri látogatásra még soha nem került sor a karibi szigetországban, s nem történt korábban magas szintű kapcsolatfelvétel.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) kezet fog Amery Browne-val, Trinidad és Tobago Köztársaság külügyminiszterével találkozójukon Port of Spainben 2024. április 17-én

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.

A tárcavezető diplomáciatörténeti eseménynek minősítette a mostani vizitet, rámutatva, hogy magyar külügyminiszteri látogatásra még soha nem került sor a karibi szigetországban, s nem történt korábban magas szintű kapcsolatfelvétel.

Hangsúlyozta, hogy a térség második leggazdagabb államáról van szó, ami a természeti erőforrásainak köszönhető.

„Ez az ok, ami idehozott ma engem, ugyanis a közép-amerikai és karibi térség és az Európai Unió közötti energetikai együttműködés alapjait az elmúlt egy-két évben leraktuk, s a mi elnökségünk idejére esnek majd azok az első lépések, amelyek ezen energetikai együttműködés valódi kezdetét és a végrehajtását fogják jelenteni” – mondta.

Rámutatott, hogy Trinidad és Tobago mintegy 300 milliárd köbméternyi földgáztartalékkal rendelkezik, és jelentős cseppfolyósító kapacitást épített ki, az ország LNG-kikötője évi 20 milliárd köbméter földgáz cseppfolyósítására alkalmas.

Aláhúzta: tavaly ennek felét már ki is használták, és tízmilliárd köbméternyi földgázt exportáltak, ebből több mint négymilliárdot Európába, és közben pedig megegyeztek Venezuelával a közös kitermelésről, és ennek innen történő kiviteléről, részben Európa irányába.

Szijjártó Péter, aki a nap folyamán a Trinidad és Tobagó-i külügyminiszterrel, a sportminiszterrel és az energiaügyi miniszterrel fog tárgyalni, arról is beszámolt, hogy ezért az Európai Unió úgy döntött, hogy a Global Gateway nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a régióban kitermelt földgázt el lehessen szállítani LNG formájában.

„Az idei esztendőben pedig döntés született arról, hogy az itteni energetikai ipar, az itteni petrolkémiai ipar működését minden korábbinál környezetbarátabbá lehessen tenni” – tudatta.

Tehát az Európai Unió és a Karib-térség közötti energetikai együttműködés első alapjait már lerakták. Az együttműködés valós megkezdése és végrehajtása pedig a magyar elnökség feladata lesz

– szögezte le.

Majd hangsúlyozta, hogy Trinidad és Tobago a következő években kulcsszerepet fog játszani a Közép- és Dél-Amerikából kiinduló földgázexport Európába irányításában, fontos tranzitország és importforrás lesz az EU számára.

Arra számítunk, hogy az Európai Unió növekvő mértékben használ majd fel a karibi térségből, illetőleg Latin-Amerikából származó földgázt cseppfolyósított formában

 – jelentette ki.

A miniszter arra is kitért, hogy az ország földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan erősen érintett az illegális migrációs folyamatokban, ekként a határvédelem és a menedékkérelmek elbírálása szigorú menetrend szerint zajlik.

„Egyetértünk, hogy a migráció kérdése súlyos biztonsági aggályokat vet fel, ezért az illegális migrációval szembeni fellépés nemcsak magyar, nemcsak európai, hanem fontos globális folyamat” – közölte.

 

Végezetül kitért a szavai szerint jól fejlődő kétoldalú kapcsolatokra is, hangsúlyozva, hogy 2010 óta 5,5-szeresére bővült a kereskedelmi forgalom a két ország között, idén pedig újabb 30 százalékos bővülést regisztráltak.

„Ez azt mutatja, hogy a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok terén is szép fejlődést tudunk elérni, és további nyitottsággal találkozunk arra vonatkozólag, hogy a magyar termékek és a magyar vállalatok szolgáltatásai minél nagyobb mértékben jelenhessenek meg” – mondta.

„A lényeg tehát az, hogy Európa földgázellátásának tekintetében az elkövetkezendő időszakban a karibi térségből érkező cseppfolyósított földgáz egyre nagyobb szerepet fog játszani, és ebben Trinidad és Tobago, az itteni cseppfolyósító képességek főszerephez jutnak majd. És ennek az együttműködésnek a valós gyakorlati beindítása a magyar elnökség idejére esik majd éppen” – összegzett.

Szijjártó: meg kell előzni a súlyos eszkalációt a közel-keleti térségben

A külgazdasági és külügyminiszter egyetért indonéz kollégájával abban, hogy a nemzetközi közösségnek most minden erejével és figyelmével arra kellene koncentrálnia, hogy meg lehessen előzni a súlyos eszkalációt a közel-keleti térségben.

Szijjártó Péter szerdán Facebook-oldalán, Trinidad és Tobago fővárosából, Port of Spainből jelentkezve tudatta, hogy Retno Marsudi Jakartából hívta őt fel. A beszámoló szerint az indonéz külügyminiszterrel a Közel-Keleten kialakult biztonsági válságot tekintették át.

A tárcavezető azt írta, ha a helyzet a Közel-Keleten kontrollálhatatlanná válik, akkor az egybefonódva az egyre súlyosabb európai háborús hangulattal Ukrajna kapcsán, könnyen vezethet olyan globális biztonsági válsághoz, melyet még csak elképzelni sem akarnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában