Bulvár-celeb

2023.09.19. 07:05

Elkerülhetetlen: a földbe csapódik egy hatalmas aszteroida

A NASA tudósai elárulták, hogy egy veszélyes aszteroida pontosan mikor csapódhat a Föld felszínébe.

Fotó: buradaki / Forrás: Shutterstock

A Bennu névre keresztelt űrszikla hatévente elhalad a bolygónk mellett, a NASA tudósai szerint 2182. szeptember 24-én becsapódhat az aszteroida a Földbe. A becsapódás ereje 22 atombomba erejével érhet fel – írja a Bors.

Hét évvel ezelőtt az ügynökség egy űrszondát küldött az aszteroidához, hogy mintákat gyűjtsön. A tudósok abban reménykednek, hogy az így szerzett információk segítenek majd megelőzni egy esetleges katasztrofális összeütközést.

Most ennek a hétéves utazásnak az utolsó szakaszában vagyunk, ami nagyon hasonlít egy maraton utolsó néhány mérföldjére, ahol az olyan érzelmek, mint a büszkeség és az öröm, egybeesnek azzal az eltökélt céllal, hogy jól fejezzük be a versenyt – mondta Rich Burns, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának (Greenbelt, Maryland) OSIRIS-REx projektmenedzsere.

Bár a Bennu potenciális hatása aggasztónak tűnhet, a pusztító csapás esélye mindössze egy a 2700-hoz.

A szikla körülbelül egyharmad mérföld széles, míg a dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida körülbelül hat mérföld széles volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában