Hazaért az első négy Olaszorzságból kitoloncolt román állampolgár

A november 3-án életbe lépett rendelet szerint Olaszországból a prefektusok kitoloncolhatják azokat a román állampolgárokat, akik törvénysértő módon viselkednek.

Az első négy kitoloncolt férfi péntekről szombatra virradó éjjel érkezett meg Bukarestbe a Henri Coanda reptérre, ahol a határrendészet és az Interpol romániai képviselője várta.

A férfiak állítása szerint nem vétettek a törvények ellen, de Torino prefektusa mégis a kiutasításuk mellett döntött. Három férfit törvénysértés miatt, egyet pedig azért utasítottak ki, mert nem volt meg a tartózkodási engedélye. Annak ellenére, hogy a romániai belügyminiszter szerint európai normákkal ütközik a rendelet, amelyet az olaszországiak aláírnak, egyre több prefektus csatlakozik a lassan mozgalommá szélesedő kiutasításhoz. Több száz romániai megjelenése várható a következő napokban.

Az olaszországi sajtó egy 14 éves kislányról számol be, akinek bűnlajstromán eddig 99 lopás szerepel.

A négy kitoloncolt férfi közül három azt állítja, hogy legális munkavállalással rendelkeztek, és csak néhány hónapja tartózkodtak Olaszországban. Mivel Romániában egyikük ellen sem folyik semmilyen bűnvádi eljárás, hazaengedték őket a családjaikhoz.

 

Kapcsolódó cikkek:

  • “Gyűlöli a románokat” Olaszország?