Hazaérkezett a nagyharang Olasziba

Hazaérkezett a nagyharang Olasziba
A Körös-parti református templom lelkésze, Veres-Kovács Attila tájékoztatta a BN-t arról, hogy péntek délután hat órakor hazaérkezett a Székelyudvarhelyen elkészült nagyharang. A templom bejárata előtt felkoszorúzva várja a szeptember 27-i felszentelését.

Szilágyi Károly gondnok kíséretével hajnalban utazott érte egy olyan rakterű teherautó, melyen biztonságban szállítható volt a harang. Amint megérkeztek a templom elé, jöttek a gyülekezet presbiterei is, élén Stretea András főgondnokkal, hogy lássák a csodát, a több emberöltő életében is ritka eseményt.

Hálaadással őrzik

A szinte művészi kivitelezésű harang alsó és felső szegélyét stilizált tulipán díszíti. Az ízlésesen öntött betűk üzenete hirdeti az utódoknak a harang születésének körülményeit. Kecses kengyel koronázza a gyönyörű alkotást. Berecki Sándor presbiter vezetésével és az ő vállalkozásának gépei segítségével sikerült negyven perc alatt leemelni a harangot a kocsiról. Ezt követően a templom bejárati ajtaja elé vontatták, ahol felkoszorúzva várja a szeptember 27-i felszentelését. Addig közszemlén tekintheti meg Várad népe a tartozékaival együtt mintegy húsz mázsás hangszert. Az egyházközség presbiterei, akik az Égiek ajándékát hálaadással őrzik, várják minden nap az érdeklődőket, hogy tekintsék meg e ritka és emlékezetes látványt. A vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődő szentelési istentiszteletet követően szeptember 30-án, szerdán délelőtt a szakemberek és a gépek végső lakhelyére, a toronyba emelik majd fel.