Haza akarják vinni a nyugdíjat a postások

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) azzal fenyeget, zárolni fogja a Román Posta tevékenységét januárban, ha nem térnek vissza a postásoknak, a nyugdíjak kihordásáért nyújtandó százalék kérdésére, jelentette be pénteken, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján Matei Bratianu, a BNS első alelnöke.

„Ha nem történik semmi a parlament költségvetési-pénzügyi bizottságában, az előírások precíz betartásával fogjuk blokkolni a posta tevékenységét. Három-négy nap alatt teljesen felfüggesztődik a tevékenység a postán” – mondta Bratianu. Elmondta, nem szervezték meg a tiltakozón akciót ebben a hónapban az EP-választások miatt, decemberben pedig az ünnepek miatt, de 2008 januárjában akcióba lépnek. A BNS alelnöke rámutatott, 2,8 millió nyugdíjas személy jelezte aláírásával, hogy továbbra is házhoz szeretné kapni a nyugdíját.

Bratianu szerint az a tény, hogy felére csökkentették a nyugdíjakat kihordó postások díját, 1.39 százalékról 0,7 százalékra, a Román Posta jövedelmeinek csökkenéséhez vezet, illetve a postások munkahelyét veszélyezteti. „Nem lehet valakit arra kényszeríteni, hogy valamely banknál bankkártyát készítessen magának. Felhívtuk a figyelmet, hogy így is lopnak a bankautomatáknál, és a nyugdíjak bankkártyán folyósítása azt jelentené, hogy 7 millió nyugdíjast az utcára küldenek, hogy álljanak sorba az automatáknál, ahol a zsebmetszők céltáblájává válnának” – mondta Matei Bratianu.