Hattyúkat mentettek

Akt.:
Fotó: GM
Fotó: GM
Szerda délben a tűzoltók hat hattyút mentettek ki a Berettyószéplakon található egykori (Ecodiesel) olajfinomító területén levő, kőolajszármazékkal teli gödörből.

A madarak valószínűleg este szálltak le az általuk tónak nézett kőolajszármazék-tárolóra, az esetet a környezetvédelmi őrség dolgozói észlelték, akik a heti ellenőrzést végezték az olajfinomító területén – mondta el Mihai Togor, a Bihar megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője. A nyolc méter mély tárolóból való menekítést az is nehezítette, hogy az ijedt madarak megpróbáltak elszökni a segítségükre érkező margittai tűzoltóktól, ám végül egy óra alatt mind a hat szerencsétlenül járt hattyút sikerült megmenteni – nyilatkozta Horia Cheregi őrnagy, a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

hattyuk2

A hattyúkat a Bihar megyei Környezetvédelmi Őrség, a Környezetvédelmi Felügyelőség alkalmazottaiból, és egy ornitológusból álló csoport tisztítja meg a kőolajszármazéktól, majd egy rehabilitációs központba szállítják, Marosvásárhelyre vagy Temesvárra.