Hatósági felügyelet alá helyezték Laura Codruţa Kövesit

Hatósági felügyelet alá helyezték Laura Codruţa Kövesit
Igazságszolgáltatáshoz közel álló források arról tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget, hogy az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészségi osztály (SIIJ) hatósági felügyelet alá helyezte csütörtökön Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt azon ügyben, amelyben Kövesit hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatójának, Nicolae Popának hazaszállítása kapcsán.

Kövesit hat órán keresztül hallgatta ki az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségekkel foglalkozó ügyészi osztály (SIIJ), és megtiltották neki, hogy távozásakor nyilatkozzon a sajtónak. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyésze úgy vélte, ezzel az intézkedéssel akarják hallgatásra bírni. Kijelentette, ezzel a tiltással tovább zaklatják az igazságszolgáltatási rendszernek azokat a szereplőit, akik lelkiismeretesen eleget tettek feladatuknak.

A volt korrupcióellenes főügyészt hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján. Ghiţă szerint Kövesi 2011-ben 268.689 lejt kért és kapott tőle, hogy repülőgéppel Indonéziából Romániába hozzák Nicolae Popát, a FNI volt igazgatóját, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

www.agerpres.ro