Hatodszor is bíróság elé került a szabadjeggyel üzérkedő román hadiözvegy

Hatodszor is bíróság elé került a szabadjeggyel üzérkedő román hadiözvegy
Hatodszor is bíróság elé került Romániában egy vasúti szabadjegyekkel üzérkedő 83 éves Vaslui megyei hadiözvegy, aki két 91 éves háborús veterán társait megelőzve csúcstartó a vasúti kedvezményekkel elkövetett csalásokért kiszabott ítéletek száma tekintetében – írta az Adevarul hírportál.

Maria Apostu évek óta abból él, hogy útitársként ajánlkozik egy-egy hosszabb útvonalon a vasúti menetjegyet vásárolni szándékozó utasoknál, olcsóbb és kényelmesebb utazást kínálva számukra.
Romániában ugyanis nemcsak a hadiözvegyeknek és háborús veteránoknak jár évente 12 első osztályú szabadjegy bármilyen útvonalon, hanem kísérőiknek is. Mivel a féláron kínált “vasúti kedvezményre” bármikor akad kereslet, az idős asszonynak pedig idejéből kitelik a vonatozás, az évi 12 jegy kevésnek bizonyult.
Amíg csak saját szabadjegyeit vette igénybe, senki sem firtatta, hogy ki kíséri a hadiözvegyet országjáró útjain, és az illető miért segíti őt egy kis készpénzzel. A csaknem 400 kilométeres Bukarest-Jászvásár (Iasi) útvonalon a másodosztályú menetjegy árának felét, 40 lejt számított fel alkalmi útitársainak.
Mikor azonban Maria Apostu más, kevésbé mozgékony kedvezményezettektől is elkezdte összegyűjteni és saját nevére áthamisítani a szabadjegyeket, már eljárást indítottak ellene. Az üzlet azonban olyan jól beindult, hogy a 2011-ben született első ítélet – a fél éves felfüggesztett börtönbüntetés és 500 lejes pénzbírság – sem tudta eltántorítani az utazástól.
A büntetést nem fizette ki, a tárgyalások között pedig még vonatozott egyet-egyet. Négy év alatt már öt elmarasztaló ítéletet gyűjtött be, most pedig hatodszor is bíróság elé idézték. A szintén szabadjegyekkel üzérkedő 91 éves szomszédja, Vergila Butuman még csak a negyedik ítéletnél tart, a szintén 91 éves Stefan Moldovan háborús veterán pedig a harmadiknál.