Hatnapos vakációra mennek a romániai közalkalmazottak

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Bukarest, 2013. április 30., kedd (MTI) – Május elsejétől hatnapos vakációra mennek a közalkalmazottak Romániában, miután a bukaresti kormány pihenőnapokkal kötötte össze a május elsejét és az ortodox húsvétot.

Romániában a munka nemzetközi ünnepe és húsvét hétfője is hivatalos munkaszüneti nap. Idén az ortodoxok május 5-én és 6-án ünneplik a húsvétot, ezért a bukaresti kormány márciusban rendeletet hozott arról, hogy május másodika és harmadika is pihenőnap lesz a közszférában. Ezeket két áprilisi szombaton, vagy túlórázással kellett ledolgozni. Ebben az időszakban az iskolákban is szünetel a tanítás.

Az extrahosszú hétvégét az idegenforgalmi ügynökségek kezdeményezték, amelyek 40 ezer turistát várnak a román tengerpartra a korai szezonnyitásra. A román vasúti társaság pedig 19 mentesítő járatot indít a fővárosból a tengerpartra.

A Mediafax hírügynökség által idézett felmérés szerint a legtöbben, a megkérdezettek 63 százaléka otthon töltik a húsvétot.

A Mednet piackutató intézet adatai szerint a megkérdezettek 16 százaléka barátokkal ünnepel, 15 százaléka elutazik a rokonokhoz és csak öt százalékuk mondta azt, hogy a hegyekbe, a tengerre vagy külföldre utazik, ahol átlagosan 360 lejt (mintegy 25 ezer forintot) tervez költeni.

A felmérés szerint Romániában az alkalmazottaknak kevesebb mint fele kap valamilyen húsvéti bónuszt.

Romániában pünkösd hétfője is hivatalos munkaszüneti nap, amelyet az alkalmazottak vallásuknak megfelelően vagy az ortodox, vagy a katolikus naptár szerint vehetnek ki. Románia lakosságának több mint 85 százaléka ortodoxnak vallotta magát a

2011-es népszámláláson. A nyugati kereszténységhez tartozó egyházak hívei az ország lakosságának kevesebb mint tíz százalékát teszik ki.

Mivel az ortodox és katolikus ünnepek ritkán esnek egybe, a vegyes lakosságú erdélyi területeken sok olyan munkahely van, ahol mindkét vallási közösség ünnepén szabadnapot adnak minden alkalmazottnak.

Romániában évente 12 hivatalos munkaszüneti nap van, de ezek közül kettő – húsvét és pünkösd első napja – mindig vasárnapra esik, s az idén Románia nemzeti ünnepe, december 1-je is.