Hatékonyabban hasznosítaná a termálvíz-forrásokat

Hatékonyabban hasznosítaná a termálvíz-forrásokat
Április 27-én az RMDSZ nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két korábbi törvénykezdeményezését ismertette, és két másik témáról is beszélt.

Csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet: a törvényhozásban való elfogadása után a napokban a Hivatalos Közlönyben is megjelent, és így alkalmazhatóvá vált az a törvényerőre emelkedett korábbi, 2015-ös előterjesztése, miszerint a szociális bentlakások által nyújtott ellátás, mint egy újabb típusú, kiegészítő szociális szolgáltatás jogszerűen is szabályozva legyen. Ez a fajta szolgáltatás tulajdonképpen eddig is létezett a piacon, civil szervezetek, egyházak vagy más intézmények foglalkoztak vele, de a vonatkozó törvény elfogadására, illetve az állami támogatásra azért is égető szükség volt, mivel remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy főleg a periférián élő gyermekek körében csökkenjen az iskolaelhagyás jelensége. Sőt, akár az is előfordult eddig, hogy be se íratták őket az iskolába a szüleik, mert túl szegények ahhoz, hogy biztosítani tudják a járatásukat- tette hozzá.

A honatya másik törvénykezdeményezése, mely átment a parlament mindkét házán, de még ki kell hirdesse az államfő, valamint a Hivatalos Közlönynek is publikálnia kell, tulajdonképpen egy korábbi állapotot állít helyre, és arra vonatkozik, hogy a felekezetek ismét mentesülnek majd az alól, hogy adót fizessenek a parókiaépületeik után.

Postások

A politikus arról is beszélt: írásbeli kérvényt tett le az Ásványkincsek Országos Ügynökségénél arra vonatkozóan, hogy hány termálvíz-forrás van a megyében, hol, és mikor jár le ezek koncessziós szerződése. Meglátásában sokkal nagyobb potenciál rejlik ezekben, mint amennyire hasznosítva vannak, holott például mint zöldenergia hasznosítani lehetne ezeket fűtésre, vagy meleg vizes szolgáltatás biztosítására, különösen most, hogy egy olyan periódus után vagyunk, amikor gondok voltak a fa fűtőanyag beszerzésével. Meglátásában az önkormányzatok akár uniós pénzekre is pályázhatnának a termálvíz ezen célú hasznosítására. Az ügynökségtől különben azt a választ kapta, hogy 30 termálvíz-forrásnak jár le a koncessziós szerződése a közeljövőben, 2-3 éven belül, ami azt jelenti, hogy a polgármesteri hivataloknak résen kell lenniük, ha egy vonatkozó stratégiát akarnak kidolgozni.

Végül Szabó Ödön arra is felhívta a figyelmet: a Román Posta úgy módosította a postások munkaszerződéseit, hogy ezek nyolc óra helyett csupán hat vagy négy órára köttettek meg, ami miatt fennáll annak a veszélye, hogy vidéken a postások felmondanak, mert nem éri meg nekik, hogy ilyen körülmények közt tovább dolgozzanak. Mindez akár a posta normális működését is veszélybe sodorhatja, holott a képviselő szerint ez egy ugyanolyan nemzetstratégiai ágazat, mint a vasút, ezért inkább fejlesztenie, korszerűsítenie kellene az államnak, ahogy más országok is teszik, nem ellehetetlenítenie a működését.

Ciucur Losonczi Antonius