Hatékony energia-stratégiára van szükség

Az RMDSZ egy hatékony startégia kidolgozását tartja szükségesnek az energetika terén, ugyanakkor hangsúlyos lépéseket szorgalmaz a mezőgazdaság fellendítése érdekében is – jelentették be a Szövetség vezetői kedden, azt követően, hogy a cotroceni-i palotában megbeszélést folytattak az áremelkedések következmények enyhítését célzó lehetséges intézkedésekről.

Markó Béla szövetségi elnök, Kelemen Hunor ügyvezető elnök és Erdei Doloczki István parlamenti képviselő vett részt az államelnök által kezdeményezett tanácskozáson. A megbeszélést követően, Markó Béla szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ képviselői ismertették azokat a sürgős és pontszerű intézkedéseket, amelyeket mind a törvénykezés, mind pedig a végrehajtás terén a következő időszakban meg kellene hozni. A Szövetség képviselői szükségszerűnek tartják egy hatékony startégia kidolgozását az energetika terén, ugyanakkor megítélésük szerint hangsúlyosan oda kell figyelni a mezőgazdaság fellendítésére.

Erdei Doloczki István RMDSZ-es parlamenti képviselő elmondta, hogy az RMDSZ az uniós elvárásokkal megegyező kompenzációs rendszer kidolgozását és alkalmazását támogatja: a rászoruló családok hat hónaptól egy évig terjedő támogatásban részesülhessenek, fedezve ezáltal az élelmiszerek drágulását. Az RMDSZ ugyanakkor úgy véli, nagyobb hagsúlyt kell fektetni az energiatakarékosságra, amely elsősorban az épületek hőszigetelésével oldható meg. Ami a mezőgazdaság fellendítését illeti, az RMDSZ a tagosítási törvény elfogadását kéri, illetve a mezőgadasági támogatások ésszerű felhasználása érdekében hozna intézkedéseket.