Hátborzongató térkép Londonról

Első ízben tüntetik fel térképen azon csontvázak tízezreit, amelyek London házai, utcái alatt vannak eltemetve.

A projekt révén, amelyet a London Musem, valamint a The Times napilap jegyez, bárki egy kattintással megtudhatja, hogy munkába menet hány csontvázon “gázol keresztül”. A térképen a múzeum által a fővárosban építési munkák közben fellelt 37 ezer csontváz jelentős részének a helyét tüntetik fel. Közülük 17 ezer múzeumba került, a többit viszont visszatemették – olvasható a The Times online kiadásában.
A legérdekesebb történettel bíró 26 csontvázat július 23. és szeptember 28. kiállítják a brit fővárosban. A legszörnyűbb kiállítási tárgy kétségkívül egy fiatal nő csontváza lesz, aki a XIX. század elején hunyt el: az illető oly súlyos vérbajban szenvedett, hogy koponyacsontjain mindmáig láthatók a betegség okozta sebhelyek.
Bill White, a London Museum biorégészeti osztályának vezető kurátora szerint a nő homlokát mély fekélyek csúfították el. Ám mire ezek a sebek kialakultak, a beteg megőrült, úgyhogy nem igazán tudatosult benne, hogy mi is történik vele valójában.
“A húszas éveiben érte a halál. Véleményünk szerint örömlány lehetett, mivel Southwark, ahol a földi maradványaira bukkantunk, korának ismert piroslámpás negyede volt. A beteg emellett fogszuvasodásban, valamint angolkórban szenvedett. Utóbbi feltehetően annak következtében alakult ki, hogy gyermekkorában ritkán érte napfény” – mondta a kurátor.
A tárlaton szerepel majd az a gerincében nyíl- vagy dárdaheggyel eltemetett férfi, aki 1350 körül halt meg, s akit London keleti részében helyezték végső nyugalomra. Az illető feltehetően a százéves háború idején katonáskodott, de nem a sebesülésbe halt bele, erre utal a sebesülés körül megindult csontképződés. Feltehetően még néhány hónapig, vagy akár több évig is élt, hogy bubópestisben hunyjon el harmincas évei végén vagy negyvenes évei elején.
Kevésbé hányatott sors jutott Nicholas Adams osztályrészéül, akinek földi maradványaira Chelseaben bukkantak: az öregúr 1827-ben 78 éves korában hunyt el, megőrizve dús hajkoronáját. A haja most is a helyén van, erről a múzeum kurátorai gondoskodtak, hajhálóval védve az elhunyt loboncát.
A publikumnak nem lesz lehetősége, hogy szemrevételezze a londoni régészek legbizarrabb leletét, ugyanis a csontokat újratemették: az egyik temetőben a díszes koporsó egy rozmár földi maradványait rejtette, ám a tudósoknak nem sikerült kideríteniük, hogy ki és mi okból adta meg az állatnak ily módon a végtisztességet.