Hatból három műhely megvan

Hatból három műhely megvan
Hétfő délelőtt a nagyváradi Aurel Lazar emlékmúzeum mellett avatták fel a Körösvidéki Múzeum harmadik műtárgy restaurátori laboratóriumát.

 

A magyarországi Déri Múzeummal közösen megvalósuló projekt keretében összesen hat restarátori laboratóriumot létesítenek, hármat Debrecenben, hármat pedig Nagyváradon. A projekt összértéke 133.705 euró, melyből a Körösvidéki Múzeum költsége 65.180 euró. A román fél költségeinek nagy részét a regionális fejlesztési és turisztikai minisztérium adja. A Sebes-Körös parti városban tegnap délelőtt került sor a harmadik, fa- restauráló műhely megnyitására. Dr. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója a műhelyavatón elmondta, hogy a múzeumnak mintegy 30-40 éve vannak restaurátor-műhelyei, amióta az intézmény a barokk palotába költözött. A most felavatásra kerülő műhely fontosságát azzal az adattal érzékeltette az igazgató, hogy az intézménynek mintegy hatezer fából készült műtárgya van, és előbb-utóbb mindegyiket restaurálni kell majd. Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta azt is, hogy a műhelyben legalább öt évig nem folyhat profitszerzésre alkalmas munka, tehát ebben az időszakban biztos, hogy csak a két múzeum műtárgyait restaurálják majd.

 

Gyorsabban, hamarabb

 

Erika Posmosanu, a román fél projektfelelőse emlékeztetett arra, hogy a festmény- és paleontológiai restaurátor-műhelyeket tavaly novemberben avatták fel. Ezalkalommal 60.785 lejt költöttek különböző berendezések és felszerelések beszerzésére, kisebb szerszámok mellett szalagfűrészt, öt különböző művelet végrehajtására alkalmas kombinált gépet, szögvágó cirkulát, és tisztításra, csiszolásra használható elektromos mikromotort vásároltak. A műhely addig fog működni ezen a helyszínen, amíg a múzeum végleg át nem költözik új székhelyére, az egykori hadapródiskolába, tette hozzá Aurel Chiriac, kijelentve továbbá, hogy a program keretében létrehozott hat restauráló műhelyt közösen fogja használni a Körösvidéki és a Déry Múzeum. Mivel Magyarországon intézményi átszervezés zajlik, minek következtében megváltozott a projektvezető intézmény, ezért a Déri Múzeumnak nem sikerült még egyetlen restauráló műhelyt sem létrehoznia, ezért három hónapos haladékot kértek. A magyar fél kötelessége megszervezni a zárókonferenciát, illetve kiadni egy háromnyelvű kiadványt is, melyben bemutatják a hat műhelyt. A most megnyitott váradi műhelyben két restaurátor, Precub Attila és Irene Marginean dolgoznak. Precub Attila lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy eddig kézi szerszámokkal dolgoztak, amelyeket otthonról hoztak, ezentúl azonban a műhelyben lévő gépekkel sokkal gyorsabban fognak tudni dolgozni, sokkal precízebb munkát fognak tudni végezni.

 

 

Pap István