Hatástalanná váló antibiotikumok

Az Egészség Világnapjának idei témája az antibakteriális kezeléssel szembeni ellenállás. A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság közelményben tájékoztat néhány fontos tudnivalóról.

Minél gyakraban használjuk az antibiotikumokat, annál nagyobb a valószínűsége a rezisztencia kialakulásának, áll a közleményben. Ez mindenütt a világban így történik és épp ezért csak indokolt esetben kellene használni ilyen gyógyszereket.

Például sokan az influenza, illetve a nátha kezeléseire használnak rendszeresen antibiotikumot, miközben az ilyen jellegű fertőzéseket többnyire vírusok okozzák, melyekkel szemben az antibiotikumok hatástalanok. Használatuk nyomán viszont rezisztens baktériumtörzsek fejlődnek ki, melyek azután emberről emberre, emberről állatra, vagy állatról emberre terjedhetnek. A rezisztens baktériumok ellen drágább, nemegyszer kórházi kezelést igénylő kezelést kell bevetni.

Nagy beruházás

Olykor megelőzésre is indokolt az antibiotikumok használata, például műtéti beavatkozások előtt, illetve szodák, katéterek behelyezésekor – de csak rövid időn keresztül.

Az Európai Unió tiltja, viszont a világ számos helyén az állatok növekedését serkentő anyagként is használják az antibiotikumokat. Ilyenkor is rezisztens baktériumtörzsek alakulnak ki, melyek az állatok húsából az emberek szervezetébe kerülhetnek. Sajnos új antibiotikumok nem fognak megjelenni a közeljövőben – áll a közleményben – mivel az ilyen jellegű kutatások, valamint az új antibiotikumok gyártása nagyon nagy anyagi beruházást feltételezne.

Amennyiben nem csökkentik az antibiotikumok indokolatlan szedését, ezek rövid időn belül hatástalanokká válhatnak. Sajnos Európában évente 25 ezren halnak meg rezisztens baktériumok által okozott fertőzések miatt. Visszatérhetnek azok az idők, amikor az antibiotikumokat még nem fedezték fel, s olykor egyszerű fertőzések is végzetessé váltak. A rezisztencia kérdése mindenkit érint és mindenkinek a felelőssége is egyúttal: Rajtunk múlik, hogy csak akkor használjunk antibiotikumt, amikor azt az orvos szükségesnek találja.

Néhány jó tanács: csak akkor használjunk antibiotikumot, ha az orvos felírja, s ne akarjuk meggyőzni arról, hogy írjon fel antibiotikumot; úgy szedjük a gyógyszert, ahogy az orvos mondja, s azt követően se hagyjuk abba, hogy javulni kezdett állapotunk, mert másként a fertőzés visszatérhet; ne használjunk mások számára felírt gyógyszereket; előzzük meg oltásokkal a fertőzések kialakulását; a gazdák csak fertőzések esetén adjanak antibiotikumot az állatoknak, az orvos ajánlása szerint, s ne használják ezeket a szereket növekedés sekentőként.