Hatástalanították a bombát

Budapest – Kedden délután, romániai idő szerint fél nyolcra hatástalanították a Budapest IX. kerületében talált világháborús bombát, a veszélyhelyzet elmúlt.

A ferencvárosi régi malomépület bontásakor talált robbanóeszközt a tűzszerészek a betontömbből és a földből is kiemelték, majd elszállították. A Vaskapu utca és a Tóth Kálmán utcai kereszteződés közelében hétfő délután találták a robbanóeszközt, az egy kilométeres körzet kiürítését a rendőrség reggel 9 órakor kezdte meg, és 17 órára fejezte be.

Bánsághi Tamás, a kerület alpolgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a befogadóhelyeken lévő mintegy félezer embernek még vacsorát adnak, aztán mindenki “szervezett formában” térhet vissza az otthonába. A visszatelepítésben a mentők, rendőrök és polgárőrök is segítséget nyújtanak.

Előzmények: A ferencvárosi régi malomépület bontásakor talált robbanóeszközről egyelőre nem tudják megállapítani, hogy milyen típusú, és tartalmaz-e gyújtószerkezetet, alaposabb vizsgálatára akkor kerülhet sor, ha a betontömbből és a földből kiemelték. Nagy Katalin közölte: a lezárt, és kiürített területen belül csak azok a tűzszerészek tartózkodnak, akik a bomba hatástalanításán dolgoznak, mindenki más elhagyta a környéket. A Vaskapu utca 41. szám alatt, a Tóth Kálmán utcai kereszteződés közelében hétfő délután találták a robbanóeszközt, az egy kilométeres körzet kiürítését a rendőrség reggel 9 órakor kezdte meg, és 17 órára fejezte be. Előzőleg már kedden délután öt órára befejezték Budapest IX. kerületében annak az egy kilométeres körzetnek a kiürítését, ahol előző este kéttonnás második világháborús bombát találtak egy régi malomépület bontásakor. A tűzszerészek megkezdték a robbanóeszköz vizsgálatát. A rendőrség reggel 9 órakor kezdte meg a ferencvárosi kerületrész kiürítését, ahol mintegy 16 ezer ember lakik. Az akcióban 650 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember vesz részt – tájékoztatta Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az MTI-t. A rendőrség a környéket teljesen lezárta. A terület kiürítése miatti rendőri intézkedések során rendkívüli esemény nem történt – fűzte hozzá. A Vaskapu utca 41. szám alatt, a Tóth Kálmán utcai kereszteződés közelében talált robbanóeszköz hatástalanítását a tűzszerészek megkezdték.

A mintegy kéttonnás bomba egy része bebetonozódott, így a szakemberek egyelőre nem tudják, tartalmaz-e gyújtószerkezetet. Bánsághi Tamás, a kerület alpolgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke szerint a bomba hatástalanítása várhatóan kora estére befejeződhet, a lakosság az éjszakát már otthonában töltheti. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Telepy utca 17. és a Bakáts tér 12. szám alatti általános iskolában már reggel megnyíltak a befogadóhelyek, délután a József Attila lakótelepen, a Lobogó utcai általános iskolát is kinyitották a kiköltöztetett emberek számára. A Telepy utcai intézményben délután öt órakor 321 embert helyeztek el, a Bakáts téri iskolában 200-an vannak, sokan a polgári védelem által odaszállított ágyakon pihennek. A Lobogó utcai iskolában 19 ember tartózkodik.     A befogadóhelyeken gyümölcslevest és pulykapörköltet osztott a Vöröskereszt. A katasztrófavédelem helyettes szóvivője szerint az emberek megértően viselkednek, megnyugodtak, tudomásul vették a kényszerintézkedés szükségességét, elfogadták a helyzetet. Megjegyezte, a befogadóhelyekre csak regisztráció útán léphetnek be az emberek és érvényes okmányokkal kell igazolniuk személyazonosságukat. Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a kiürített városrész peremén az utcákon sok száz ember sétálgat, a szórakozóhelyek, presszók és parkok megteltek. A rendőrség légtérzárlatot rendelt el a terület felett, s a Dunán, a Lágymányosi hídig teljes hajózási tilalom van érvényben. A közúti közlekedési korlátozás az Illatos út – Soroksári út – Boráros tér – Ferenc körút – Üllői út által határolt területet érinti úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból járható.