Határozottan ellenzik az útépítési tervet

A Hegyesi Márton (E. Teodoroiu) utca és környékének lakói hevesen ellenzik azt, hogy ott gyorsforgalmi út épüljön.

 

 

 

Mivel a nagyváradi önkormányzat a témában nem tartott közvitát, így Ilie Bolojan a város polgármestere az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szervezett szombati lakossági fórumon szembesült azoknak az embereknek a heves ellenállásával, akiket a legközvetlenebbül érint a Hegyesi Márton utcai gyorsforgalmi út kiépítésének a terve.

 

Az este hat órakor kezdődött rendezvényen a mintegy száz megjelent polgár meghallgatta az Ilie Bolojan által ismertetett gyorsforgalmi út építésének tervét. A polgármester elmondta, hogy a gyorsforgalmi út megépítésével a város két súlyos gondját kívánják megoldani: ezáltal tehermentesítik valamelyest a Rogésriusz Szőlőssel összekötő Fő utca, Sztaroveszki (Magheru) utca, Gillányi (Cantemir) út autóforgalmát, továbbá az új úttal lehet megoldani azt, hogy a váradi dombokra évről évre egyre többen költöző családok számára is biztosítsák azt, hogy autóval a lehető legkönnyebben megközelíthessék a város bármely pontját. Bolojan elárulta, hogy évente mintegy 1300 házépítési engedélyt ad ki az önkormányzat, ezek közül háromszáz a dombokon épül. Ennek kapcsán figyelmeztetett: ha a város nem tesz valamit a dombvidék autóforgalmára vonatkozóan, akkor öt-tíz év múlva súlyos gondokat fog jelenteni a város számára a kaotikussá váló autóforgalom abban az övezetben. Ezt követően részletekbe menően ismertette a 3,5 kilométer hosszú leendő út kivitelezési tervét. Az új út az épülő Szilvás hídtól indul majd és a vasúti sín mellett halad majd a nagyállomás felé. Az út az épülő Szilvás hídtól kiindulva jut majd a Hegyesi Márton (E. Teodoroiu) utcáig, majd ennek nyomvonalán halad a vasúti gyalogos felüljáró hídig, innen egyenesen halad tovább az állomás területén és befut a Theodor Nes utcai közúti felüljáró hídba. Elmondta, hogy a város már meg is egyezett a Román Államvasutakkal (CFR) arról, hogy ez utóbbi az állomás területén két vakvágányt megszűntet s a közút azon a területen halad majd a Theodor Nes hídig. Bolojan hozzátette, hogy két hónap múlva fog kiderülni az, hogy van-e esélye a projektnek finanszírozást nyerni az európai Uniótól, és amennyiben nyer a pályázat, akkor már idén októberben meg lehet kötni a finanszírozási szerződést, és majd csak ezután lehet hozzálátni a kisajátításoknak. A munkálat csak a kisajátítások törvényes rendezése után kezdődhet el. Ha minden megfelelően halad, 2013-ban kezdődne a kivitelezés és mintegy két évig tartana.

 

Elégedetlenek

 

Amikor befejezte expozéját, valósággal zúdultak a kérdések Ilie Bolojanra. Az egyik asszony egyenesen ökörségnek nevezte a gyorsforgalmi út tervét, és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az önkormányzat egy ilyen projekt ügyében nem kérte ki a polgárok véleményét. Többen jelezték azt, hogy a Hegyesi Márton utca már most is meglehetősén szűk, ezért nem tudják elképzelni azt, hogyan lehet ott hat méter szélességű autóutat, két oldalt járdákat és parkolóhelyeket is kialakítani. Erre válaszolva Bolojan elmondta, hogy az állomás felőli oldalon tartóoszlopokra építik majd a járdát, vagyis az átnyúlik majd az állomás területére. Egy másik felszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy egy korábbi felújítási munkálat során a Hegyesi Márton utcán járkáló teherautók miatt megrepedtek a házak falai, és a mostani építkezés valósággal tönkretenné a házakat. Amiatt is sokan kétkedtek, hogy az új útra nem fognak behajtani a teherautók, illetve azt sem hiszik, hogy az autósok be fogják tartani az 50 kilométer/órás sebességkorlátozást.

 

Ceausescu feltámadt?

 

Egy sor kérdés vonatkozott a terület és ingatlankisajátításokra. Bolojan ezek kapcsán kijelentette, hogy a tervezett nyomvonal az, amelyik a lehető legkevesebb házat érinti, majd hozzátette, hogy a kisajátítások csak azokra a magánterületekre vonatkoznak, amelyek a hatályos törvényekkel egyébként ellentétben az út nyomvonalára vannak telekkönyvezve, tehát kerteket, udvarokat nem fog érinteni a kisajátítás. Ennek kapcsán az egyik polgár nagy hangon, már-már dühösen többször is elismételte azt, hogy annak idején a Hegyesi Márton utca kiépítése miatt a román állam elvett tőle 196 négyzetméternyi területet, amiért azóta sem kártalanította őt. Most a nagyváradi önkormányzat további területet akar elvenni tőle. „Iratokkal tudom bizonyítani, hogy az a terület, amelyikről beszélek, az enyém. Ha el akarják venni tőlem a telkemet, akkor a vasúti kerítésig lezárom az utcát!” – fenyegetőzött nagy hangon az elégedetlenkedő. Egy asszony azt panaszolta Bolojannak, hogy negyven egy évvel ezelőtt a román állam csak emeletes ház építését engedélyezte nekik, most pedig szintén a román állam lebontja a házat egy út miatt. „Mikor ezt meghallottam, azt kérdeztem magamtól: feltámadt Ceausescu?” A polgárok mindegyike ellenezte a város tervét, de a polgármester hajthatatlan volt, de ő sem tudta a két órás rendezvényen meggyőzni az embereket az útépítés szükségességéről.