Határokon átnyúló turizmus

Határokon átnyúló turizmus
Bihar megye – Egység és sokszínűség a turizmusban a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégióban címmel mutatós brosúrát és CD-t adtak ki egy PHARE–CBC-projekt keretében. Bemutatóját tegnap tartották.

Bihar és Hajdú-Bihar megyének immár az ötödik közös projektjét valósították meg, ezúttal a turizmusban az egység és sokszínűség jegyében. Ioan Micula, a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felelevenítette a határon átnyúló eddigi közös projekteket, majd kitért a most megvalósított projektre. Ennek hazai kedvezményezettje a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara volt, míg a magyarországi partnerei a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség és a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Constantin Badea projektmenedzser kifejtette: e projektet a PHARE–CBC 2004/Interreg III A program keretében valósították meg, a kiadások 90 százalékát az Európai Unió költségvetéséből fedezték.

Szórólapok

A határ két oldalán levő turisztikai nevezetességek népszerűsítésére egy 52 oldalas színes brosúrát adtak ki román, magyar, angol, német, francia és olasz nyelven. A brosúra anygagát olvasni lehet CD-n is, illetve a www.tourismbihor.info honlapon is. Az anyagot eljuttatják Bihar megye polgármesteri hivatalaiba, a nagykövetségekre, a minisztériumokhoz, a megyei kereskedelmi kamarákhoz, a fejlesztési ügynökségekhez, szállodákba, illetve Hajdú-Bihar megyei hasonló intézményekhez, de már magyar nyelven. Ioan Micula szerint e prospektus megkönnyíti az emberek számára azt, hogy előre megtervezzék azt a turisztikai útvonalat, amelyet követni szeretnének a kulturális, egyházi, építészeti értékek megtekintése vagy gyógyturizmus céljából, üzleti célból, de akkor is, ha csak egyszerűen kikapcsolódásra vágynak, vagy szép természeti tájakban szeretnének gyönyörködni.

Péter I. Zoltán