Határátkelés: megint lassult

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Ismét vannak olyan időszakok, amikor (a november óta érvényben lévő szigorított ellenőrzések miatt megszokotthoz képest is) sokat kell várni a határátlépésre. A húsvéti roham még el sem kezdődött…

Újra meg-megnő a várakozási idő a román-magyar határátkelőknél. Legalábbis Borsnál már napok óta egyes idősávokban ismét 20-25 percet várakozik egy-egy személyautó. Egyes utazók megerősítették ezt, hozzátéve, hogy ki- és belépéskor is ugyanez a helyzet. Ezzel párhuzamosan a teherautók átléptetése is lassan halad, de az már szinte megszokott, hogy a kamionok hol a határ egyik oldalán, hol a másikon torlódnak fel.

Felvettük a kapcsolatot tegnap a határrendészet váradi szóvivőjével, Bondar Laura Beatricével, aki kérdéseinkre elmondta: különösebben kirívó fennakadásokról ők nem tudnak. Ugyanakkor ez még szerinte nem a húsvét előtti roham. Arra külön készülnek, és akkor fognak majd a szokottnál több emberrel dolgozni az átkelőknél.

A novemberi párizsi merényletek után november 20-án ideiglenesen szigorított határellenőrzést vezetett be a román határrendőrség a román-magyar határon. Ez azóta is érvényben van, és a várakozási idő már azóta hosszabb. Az akkori közleményből nem derült ki, hogy mennyi ideig tart a szigorított ellenőrzés, és azóta többször érdeklődtünk, azt a választ kapva, hogy még mindig érvényes. Ennek célja, hogy megelőzzék olyan emberek határátlépését, akik háborús övezetből érkezhetnek, és esetleges tevékenységük a biztonságot fenyegetheti. A szigorított ellenőrzést belépésnél és kilépésnél egyaránt alkalmazzák. Bondar Laura Beatrice a Bihari Naplónak tegnap megerősítette: nem vonták vissza az intézkedést. Ugyanakkor a pár nappal ezelőtti brüsszeli újabb merényletek után nem hoztak újabb intézkedéseket. Ezzel tehát nincs összefüggésben az időnként ismét megnövekedő átkelési idő.

Szeghalmi Örs