Határ menti rendőrségi együttműködés

Határ menti rendőrségi együttműködés

Nagyvárad – Új információs rendszert épít ki Bihar és Hajdú-Bihar megye között a debreceni és nagyváradi rendőrfelügyelőség. A rendszer elsősorban az információ áramlását segíti elő.

Mintegy két éve egy debreceni találkozó alkalmával Halmosi Zsolt, Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitánya vetette fel az ötletet, hogy a határ két oldalán található rendőrség közösen pályázzon meg uniós támogatást. Több buktató és nagy munka után végre az eredmény is látszik: egy hónapon belül használható lesz a gyors adatátvitelre alkalmazott tükrözött rendszer. Számos előnye közül a legfontosabb, hogy megkönnyíti az információ továbbítását a két kapitányság között, illetve az információ Debrecenből Nagyváradra való érkezése után azt továbbítani lehet az élesdi, belényesi, margittai és nagyszalontai rendőrségekre is. Az adatátvitel teljesen titkosított lesz, nem lehet hozzáférni sem. Másik jelentős előnye, hogy egy modern, nyomtatóval, webkamerával és telefonközponttal ellátott számítógépes rendszer révén videó- és konferenciabeszélgetést, általános hívásokat és szemináriumokat is tudnak tartani.

Bemutató

A számítástechnikai infrastruktúrát kivitelező váradi cég ezután rövid bemutatóra invitálta a román és magyar feleket. Kapcsolatteremtést szimuláltak három egység között, így mutatták be a rendszer hatékonyságát. Liviu Popa, a Bihar megyei Rendőr-főfelügyelőség vezetője elmondta: Romániában most először alkalmazzák ezt a rendszert, és bevezetése egy újabb fontos lépés lehet a schengeni övezethez való csatlakozás megelőző periódusában.

 

Nagy Anikó