Hatan jelentkeztek a DNA főügyészi tisztségére kiírt második versenyvizsgára

Akt.:
Hatan jelentkeztek a DNA főügyészi tisztségére kiírt második versenyvizsgára
A péntek délutáni határidőig hatan jelentkeztek az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére kiírt második versenyvizsgára.

Az igazságügyi minisztérium közzétette péntek délután a jelentkezők listáját. E szerint megpályázza a DNA-főügyészi tisztséget: Paula Tănase, a galaci táblabírósági ügyészség ügyésze, Nicolae Lupulescu katonai ügyész, Gabriela Scutea, Románia volt legfőbbügyész-helyettese, Andrei Bodean, a konstancai DNA ügyésze, Adina Florea, a konstancai törvényszéki ügyészség ügyésze és Sorin Armeanu, a vaslui-i törvényszéki ügyészség főügyésze.

Az igazságügyi minisztérium július 27-én jelentette be, hogy újabb válogatást hirdet a DNA főügyészének kinevezése érdekében. A szaktárca honlapján megtalálható ütemterv szerint a törvényes feltételeknek megfelelő jelöltek listáját augusztus 29-én teszi közzé, majd szeptember 3-a és 5-e között kerül sor az interjúra, az igazságügyi miniszter jelenlétében. A szelekció eredményeit szeptember 6-án hozzák nyilvánosságra.

Ezt követően az igazságügyi miniszter elküldi javaslatát a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének, majd az államfő elé terjeszti azt.
Az igazságügyi minisztérium korábban elutasította mind a négy, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészi tisztségét megpályázó személy jelentkezését.

A DNA-főügyészi tisztséget a következő négy ügyész pályázta meg első alkalommal: Florentina Mirică, a DNA korrupciómegelőzési osztályának főügyésze; Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség büntetőjogi kivizsgáló osztályának főügyésze; Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze és Elena Grecu, a DNA központi struktúrájának egyik főügyésze.

A DNA vezetői tisztsége azután üresedett meg, hogy Klaus Iohannis államfő július 9-én gyakorlatba ültette az alkotmánybíróság döntését és menesztette Laura Codruţa Kövesi főügyészt.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .