Hatályba lépett a börtönbüntetéseket lerövidítő törtvény

Hatályba lépett a börtönbüntetéseket lerövidítő törtvény
Csütörtöktől lép életbe az a törvény, amelynek értelmében minden, nem megfelelő fogva tartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal lerövidül a foglyok büntetése.

Az erről szóló, 2017/169-es törvényt májusban fogadta el a képviselőház döntő házként. A jogszabály értelmében minden, nem megfelelő fogva tartási körülmények között letöltött 30 napért 6 napot elengednek a foglyok büntetéséből.
Nem megfelelő fogva tartási körülménynek minősül, ha a cellában az egy fogolyra jutó terület 4 négyzetméter vagy annál kevesebb; ha a fogvatartottnak nincs lehetősége részt venni szabad levegőn végzett tevékenységekben; ha nem éri természetes fény, ha nem megfelelő a cella szellőztetése, ha a szoba falai nedvesek vagy penészesek.

A törvény értelmében a 2012. július 24-e óta letöltött börtönbüntetés után járó napokat számolják ki. Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott, a büntetés-végrehajtási intézetek felkészültek az intézkedés életbe léptetésére, elvégezték a szükséges számításokat.
A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, van egy “összefüggő terve” a börtönök túlzsúfoltságának csökkentésére, azt ezt célzó intézkedések ütemtervét még november folyamán a kormány, majd az Emberi Jogok Európai Bírósága elé kívánja terjeszteni.

Az Országos Börtönigazgatóság sajtószóvivője, Cristina Enache azt nyilatkozta szerdán az AGERPRES hírügynökségnek, hogy csütörtöktől szabadlábra helyezik mindazokat, akik a 169-es törvény értelmében jogosultságot nyernek erre, azt azonban nem tudta megmondani, hogy összesen hány fogvatartottat érint az intézkedés. Az erről szóló jelentésen “még dolgoznak” – tette hozzá.

www.agerpres.ro