Haszonnal gazdálkodj!

Fotó: Ördög Béla
Fotó: Ördög Béla
A fiatalok vállalkozási kultúrájának és kommunikációs készségének kialakítása, fejlesztése fontos szerepet játszik a felnőtté válás folyamatában. Nem csak gazdasági döntéseket kell megvalósítani, hanem más, életfontosságú döntéseket is.

 

Játékos formában, vállalkozási szimulációkon keresztül, tudatosítani lehet a gimnazistáknál is, mit jelent a vállalkozás. A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum és a Szabadság Erdélyi közéleti napilap közös szervezésében „Vállalkozz!” nevű versenyt szerveztek az V.- VIII. osztályosok számára, melyen tizenegy (11) csapat vett részt. Nem csak a kolozsvári iskolák csapatai, hanem három magyarkapusi csapat is részt vett a versenyen.

A versenyen a háromfős csapatoknak nevet kellett választaniuk. A bejelentkezésük előfeltétele, hogy 5 napos piackutatást végezzenek. Meg kellett jelöljék, iskoláik környékén milyen péktermékek, és üdítők találhatók. Ezek iránt milyen a kereslet, melyek a fogyasztók opciói. Melyek azok az üzletek, ahol az emberek szívesen vásárolnak. A tanulók 5 napon keresztül különböző megoldásokat választottak. Például volt olyan csapat, amely naponta egy órát tartózkodott az üzletben, és azt figyelte, melyek azok a termékek, amiket a vásárlók vesznek. Mások az eladóktól kértek megfelelő információt. Az eredményekből lehetett lemérni, mennyire volt számukra érdekes és tanulságos a piackutatás.

A verseny játékvezetője dr. Káptalan Erna, a Báthory –Líceum igazgatóhelyettese volt. A tulajdonképpeni verseny a „termelési folyamatot” jelentette, a csapatoknak papírból széket, asztalt, fogast kellett készíteni, melyeket értékesíteniük kellett. Játékos formában nyomon követhették a vállalkozási, illetve az értékesítési folyamatot. A banktól a vállalkozásukhoz Fabatka elnevezésű pénzt kölcsönözhettek, melyért kamatot kellett fizetni. A Fabatka- nevű, készpénz designját Darvay Botond, Báthory-s tanuló készítette. Ezután kezdtek termelni, illetve eladni az értékeket, érzékelve, az adásnak és felvásárlásnak megfelelő feltételei vannak. Rezsi költségeket kellett fizetni, munkabért adni. Adót kifizetni. Arra figyelni, hogy megfelelő nyereséget szerezzenek. Lényegében megtanulhatták az ár szerkezetét, mi a költség, mi a profit. A verseny záró- mozzanata: a rövid tudósítás, illetve véleményezés a második alkalommal megtartott versenyről.

Számomra példaértékű a Vállalkozz! elnevezésű verseny lebonyolítása, amelyet a Báthory István Elméleti Líceum és a Szabadság napilap vezényelt le. A vállalkozói kompetenciát fejlesztő vetélkedőnek az iskola dísztermében megtartott döntőjén V–VIII. osztályos, háromfős csapatok indultak: Treff, Fantasztikus Négyes, Kriksz -Kraksz (Magyarkapusi Általános Iskola), Cappucino Kft (János Zsigmond Kollégium), Delta, Green Candies, Ravasz Rókák, 4ever 2gether, Fergeteges, Rákok, MBT. (Báthory-s csapatok).

8 tanár biztosította a vetélkedő sikeres lebonyolítását, illetve műszaki ellátását. Nekik köszönhető az, hogy a vállalkozások titkai a versenyzők kobakjaiba ivódtak. Egy ilyen verseny után talán a diákok jobban megértik szüleik pénzügyi problémáit. A vetélkedő segítségével nem csak tanultak, hanem sikerült új barátokra is találniuk.

A Szabadság díját a kommunikáció minőségért a 4ever 2gether vehette át. „Az 5 napos verseny ráébresztett a gyengeségeinkre. Megtanultuk, mire kell vigyáznunk a jövőben. Hatalmas hiba volt, amikor nem vettük meg a legelején a makett mintákat. Mert az első bútorok nem feleltek meg a méreteknek. Emiatt nem vették meg. Rengeteg kölcsönt vettünk fel a banktól, aminek csak 25%-át tudtuk visszafizetni. A kölcsönből alapanyagot vettünk, de a lapoknak felét nem tudtuk felhasználni, vagy az elején már elrontottuk a mintát. Ennek következtében időt veszítettek és a verseny ideje is lejárt.”

Az egyik csapat azt fogalmazta meg, hogy a verseny megtanította bánni a pénzzel, az idővel.

A zsűri tagjai: Ördög Béla (elnök, Szabadság újságírója), Újvári Ildikó (a Szabadság főszerkesztője), Imecs Veronka (közgazdász, a Napsugár könyvelője), Káptalan Orsolya (jogász), Páll Gyöngyvér (szaktanár).

A csapatversenyben a következőket díjazták: I. díjat nyert a Cappucino (Kassay Zsuzsa, Polacsek Zsófia, Nagy -Betegh Kamilla – János Zsigmond Kollégium). A II. díjat a Treff (Török Faragó Sára, Török Gazsi Kitti, Both Krisztián – Magyarkapusi Általános Iskola) nyerte. A III. díj nyertese a Delta nevű csapat (Filep Gergő, Bisze Márk, Szalma Zsolt – Báthory István Elméleti Líceum). Különdíjat kapott a Green Candies (Báthory- Líceum) csapat, személyre szólót pedig Barabás Balázs (MBT, Báthory- Líceum).

A versenyt a Rulmenţi Románia Kft. támogatta. A győztes csapat 240 lejt, a 2. helyezett 180 lejt, a 3. helyezett 120 lejt kapott. Két külön díjat adtak. A legjobb csapat 90 lejt, a legjobb egyéni versenyző 40 lejt kapott.

A versenyt követő napon a versenyzők meglátogatták a Szabadság szerkesztőségét. Kerekes Edit főszerkesztő- helyettes beszélt a munkájukról. A diákok az újságírói munka titkairól faggatták. Majd a Minerva-ház kiállító termeiben megtekintették Balázs Péter festészeti és grafikai kiállítást, melyet Köllő Katalin, a Szabadság kulturális rovatának vezetője mutatott be.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,