Hasznosak a pályázati kiírások, de hiányosak

Hasznosak a pályázati kiírások, de hiányosak
Szerda délután az RMDSZ székházában civil szervezetek és szociális intézmények képviselői számára szervezett kerekasztal-beszélgetést Biró Rozália szenátor pályázatokról.


Arra hívta fel a megjelentek figyelmét Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezet elnöke, hogy a Munkaügyi Minisztérium Nők és férfiak közötti esélyegyenlőség Országos Hivatala szeptember 8-ig közvitára bocsátott olyan pályázati kiírásokat, amelyek alapján a szaktárca három fontos, éves lebontásban a 2017-2019 közötti időszakra vonatkozó országos programot dolgozott ki, és finanszíroz a központi költségvetésből. Hangsúlyozta: az egyeztetést azért hívta össze, hogy az elhangzott ötleteket továbbítani tudja az intézmény vezetésének.

Az első tender negyvenkét, vagyis megyénként egy-egy sürgősségi befogadóközpont létrehozására, illetve fejlesztésére vonatkozik azon személyek számára, akik családon belüli erőszakos cselekedetek, bántalmazás áldozatai voltak, valamint szakmai képzést is biztosít mindazok számára, akik a bántalmazottakat tanácsadással látják majd el. Az erre kiutalandó keretösszeg 23 millió lej. A második pályázati kiírás a családon belüli erőszakot elkövetők számára nyitott rehabilitációs központ létrehozását, illetve szakmai csoportok felállítását célozza meg (az elkövetőket asszisztáló támogatási szolgáltatási hálózat kialakítása formájában), szintén megyénként egy-egy központtal, amelyekben tanácsadási és beilleszkedési támogatásban részesülhetnek az ezt igénylő személyek, és ezekre 16,8 millió lejt különítenek el. A harmadik lehetőség a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megvalósítását célzó országos, úgynevezett erőforrás-hálózat kiépítésére és akcióterv kidolgozására vonatkozik, ugyancsak negyvenkét központ létrehozásával, amelyek működésének célja az egyenjogúság megvalósítása, valamint a nőknek a döntéshozatalban, illetve vezető tisztségekben vállalt szerepük növelése. Ebben az esetben a kiutalandó összeg értéke 8,4 millió lej.

Tisztázatlan

Mindhárom tengely esetében a Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóságok (DGASPC), a helyi önkormányzatok és civil szervezetek pályázhatnak. Lényeges tudni, hogy a központok létrehozása nem jelentheti új ingatlanok építését, épp ezért Biró Rozália azt javasolja Andra Croitoru államtitkárnak, hogy a partnerségből ne zárják ki a megyei tanácsokat, a pályázók pedig együttműködhessenek közigazgatási egységekkel, illetve a privát szférával a tevékenységük kifejtéséhez szükséges infrastruktúra biztosítása érdekében. Tekintettel arra, hogy a családon belüli erőszak jelensége évről évre hangsúlyosabb, és figyelembe véve azt, hogy országos szinten tíz megyében egyetlen sürgősségi ellátó központ sincs, köztük például Szatmár, Szilágy, Temes megyék is, és napközben is csupán két központ foglalkozik az erőszakos cselekedetek elkövetőinek pszichológiai gyógyításával, társadalmi integrációjával, fontos lehetőségnek tartom ezeket a pályázati kiírásokat- hangsúlyozta a szenátorasszony.

A rendezvényen egyebek mellett szó esett arról, hogy a tenderek nem világosak, számos konkrétum, lényeges elem hiányzik ezekből. A megjelent entitások képviselői (Lámpás Alapítvány, Kolping Egyesület, ASCO, Dévai Szent Ferenc Alapítvány, szentjobbi szociális központ stb.) több olyan tényezőt felsoroltak, melyek hátráltatják a munkájukat. Szinte egybehangzó vélemény volt, hogy az állam ahelyett, hogy támogatná őket, illetve partnerként tekintene a civil szervezetekre, inkább fölöslegesen vegzálja ezeket, ellehetetleníti a tevékenységüket, és csak akkor hajlandó együttműködni, ha törvény vagy valamilyen uniós direktíva kötelezi erre.

Ciucur Losonczi Antonius