Használt villamosvásárlás utoljára

Használt villamosvásárlás utoljára
A nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat huszonöt használt Tatra típusú villamost vásárol Magdeburgból. Ezzel egy időre tárgytalanná vált a midibuszok vásárlása.

 

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén a tanácsosok megszavazták azt, hogy a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) huszonöt használt Tatra típusú villamost vásároljon mintegy háromszázezer euró (1.600 ezer lej) értékben. A határozat értelmében a villamosokat a vállalat saját költségén veszi meg, ennek érdekében a midibuszokra szánt költségvetésből 300 ezer lejt átirányít erre a célra. A tanácsülés után Pásztor Sándor a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt a város már akart használt villamosokat vásárolni, de akkor Ilie Bolojan Bihar megye prefektusaként megakadályozta ezt. „Akkor nem lehetett vásárolni negyvenöt használt villamost, most pedig ugyanennyi pénzből vásárlunk huszonöt használt villamost” – tette hozzá Delorean Gyula, RMDSZ-es tanácsos. Korábban Csuzi István, az OTL vezérigazgatója elmondta, hogy Magdeburgban találtak 17 motoros villamost és nyolc vagont abból a Tátra T4-es típusból, amely típus Nagyváradon is közlekedik. Csuzi elmondta, hogy ez a vétel négy-öt évre megoldja a város villamos-gondjait. Elárulta azt is, hogy a villamosok közül kettő nem működik, de pótalkatrészként használhatók, húsz szerelvény azonban jobb állapotban van, mint a váradi járművek. Csuzi hozzátette, hogy a villamosok megvásárlásával egy időre elállnak a midibuszok beszerzésétől, mert mindkét befektetésre nincs pénze a vállalatnak. A vezérigazgató jelezte, hogy 2013 az utolsó év, amikor használt villamosokat lehet vásárolni.

Nincs nyáron kedvezmény

Az egyébként meglehetősen nyugodt légkörben lezajlott csütörtöki helyi tanácsülésen mégis vita alakult ki annak a javaslatnak a kapcsán, hogy a nagyváradi önkormányzat a nyári szünet ideje alatt, azaz júliusra, augusztusra és szeptemberre megvonja a kedvezményes bérleteket az egyetemistáktól. Az RMDSZ azt javasolta, hogy ne három, hanem csak két hónapra vonják vissza a kedvezményt, és szeptemberben is kiválthassák a hallgatók kedvezményes bérletüket. Arina Mos a Helyi Közösségi és Szociális Ügyek Hivatalának (ASCO) vezetője a napirendi pont vitáján elmondta, hogy a tanügyi törvény értelmében az egyetemi tanév október első munkanapján kezdődik, márpedig kedvezményeket csak a hivatalos tanévre lehet nyújtani, így a törvény nem tesz lehetőséget arra, hogy szeptemberben is kedvezményt adjanak az egyetemistáknak. A tanácsülés során ez volt az egyetlen alkalom, amikor Ilie Bolojan polgármester is hozzászólt egy napirendi pont vitájához, ez alkalommal azonban populizmussal vádolta az RMDSZ-t. Hozzátette: az Állami Számvevőszék ellenőrzést végzett az ASCO-nál, és megállapította, hogy törvénytelen volt a kedvezmények odaítélése az egyetemistáknak a nyári szünet idején, ezért ezt az összeget az ASCO vissza kell fizesse. A határozatjavaslatot végül eredeti formájában szavazta meg a tanács. Az RMDSZ frakció tartózkodott.

Harminc megálló

Ugyancsak a tanácsülésen döntöttek a helyi tanácsosok arról, hogy harminc olyan buszmegállót létesítenek a városban, ahol a speciális buszjáratokra szállhatnak fel és le az utasok. Ezzel egy időben megszüntettek egy megállót, mely a December 1. téren szolgálta ki a speciális buszjáratok utasait.

Pap István