Használják a helikopter-leszállót

Kedden leszállt az első helikopter. Fotó: Bereczki Éva
Kedden leszállt az első helikopter. Fotó: Bereczki Éva
Miután múlt héten a Román Polgári Repülésügyi Hatóság engedélyezte a Smurd BH 2 jelzésű helikopter-leszállót, ami a megyei kórház B épületének tetején van, keddtől üzembe is helyezték azt.

A leszállópálya keddtől kezdve éjjelente is üzemel, közölte dr. Hadrian Borcea, a megyei kórház sürgősségi osztályának főnöke. Kedd reggel még próbarepüléseket hajtottak végre, ellenőrizve, hogy a leszállópálya teljesen működőképes. Ez Románia első helikopter-leszállója, ami egy kórház teraszán létesült, emelte ki dr. Hadrian Borcea.

A SMURD helikopterei eddig átlagosan kétnaponta végeztek egy repülést, de vannak napok, amelyeken három bevetés is adódik. Ezután az esetek számának növekedésére számítanak. Eddig a helikopterek a reptéren vagy a Motorul stadion pályájáról szálltak fel és itt is landoltak, ezentúl a kórház helikopter-leszállóját fogják használni. Abban az esetben, ha kedvezőtlen időjárási körülmények lépnek fel, a biztonságos landolás érdekében a pilóta dönthet úgy, hogy a reptéren landol.