Hasonló fejlesztési stratégiák

Hasonló fejlesztési stratégiák
Péntek délután a debreceni Kölcsey Központban Kósa Lajos polgármesterrel találkozott Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje. Városfejlesztési stratégiákról esett szó.

 

Kósa Lajost 1998-ban választották meg először Debrecen polgármesterének. Az akkor megfogalmazott városfejlesztési elképzeléseit valósítja meg azóta folyamatosan, melyek gyakorlati eredményeit bárki tapasztalhatta, aki az elmúlt években a cívisvárosban járt. Mivel ennek a stratégiának a pontjai számos esetben megegyeznek azokkal a célkitűzésekkel, melyeket Cseke Attila is megfogalmazott Egészséges Nagyváradért! című programjában, az elmúlt pénteken az RMDSZ váradi polgármesterjelöltje Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök társaságában találkozott a fideszes elöljáróval. Délután közös sajtótájékoztatót tartottak a Kölcsey Központban, melynek keretében Kósa Lajos a Váradról érkezett riportereknek beszámolt arról, hogy utóbbi 14 évben milyen fejlesztések, befektetések történtek a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Többek közt arra hívta fel a figyelmet: városfejlesztési elképzeléseinek lényege hogy Debrecen a technológiai iparágak központja legyen a térségben, ezért a magas hozzáadott értékű ágazatokat támogatja, melyek alacsony költséggel nagy hasznot termelnek. Mindez azonban egyetemi háttér nélkül nem valósítható meg, ezért arra törekszik a városvezetés, hogy a Debreceni Egyetem az egyik legjobb és legnagyobb felsőfokú tanintézmény legyen Magyarországon. Úgy fogalmazott: a város és az egyetem szimbiózisban él, kisegítik egymást és közös projektekben vesznek részt, az együttműködés tehát nem csupán annyiból áll, hogy a polgármester és a rektor „nemzeti ünnepekkor kezet ráz egymással és állófogadásokon közösen mosolynak az újságírókra”.

Marketing

Kósa Lajos meglátásában ugyanakkor hasonlóan lényeges, hogy a város urbanisztikai kinálata európai szintű legyen, mert ezzel nem csupán a külföldi egyetemi hallgatókat, hanem a befektetőket is vonzani tudják. Megjegyezte: az emberek igénylik a mobilitást, ezért kiemelkedően fontos egy nemzetközi repülőtérnek a működtetése. A technológiai iparágakban a gyógyászatra, a gyógyszeriparra, a biotechnológiára, az információs technológiára és az élelmiszeriparra koncentrálnak, de ugyanúgy figyelik a nemzetközi urbanisztikai trendeket is, és lépéseket tesznek adnak érdekében, hogy ne maradjanak le.

Debrecen polgármestere az elhangzottakhoz hozzátette: a felsorolt ügyek gyakorlatba ültetéséhez szükséges egy jól átgondolt marketing, mely a várost ismertté teszi szerte a kontinensen, illetve a világon, nem csupán Kelet-Közép-Európában. A sok lehetőség közül az önkormányzat úgy döntött, hogy a sport- és rendezvénymarketinget választja, mivel Kósa Lajos szerint ez kevesebbe kerül és hatékonyabb, mint egy televíziós imidzskampány. Előbbi ugyanis sok érdeklődőt, sportrajongókat és turistákat vonz, például a meccsközvetítések kezdetén mindig elhangzik, hogy Debrecen, Magyarország.

Főnix-csarnok

Debrecen egyik büszkesége a Főnix-csarnok, melyhez hasonlót szeretne építtetni Nagyváradon Cseke Attila, amennyiben megválasztják polgármesternek. A tíz éve kormányzati támogatással körülbelül 12,5 millió eurós befektetéssel épült létesítmény eddig 735 rendezvénynapon 365 eseménynek biztosított helyszínt és 1.866.000 látogatót vonzott. Többek közt növelhető a játéktere, katasztrófa esetén hat perc alatt kiüríthető, a székek tűzállóak és nehezen rongálhatóak, és bárhonnan jó rálátás nyílik a nézőtérre. Az elmúlt hétvégén a kosárlabda Eurochallange négyes döntője zajlott a helyszínen, a 60-64-gyel végződött Szolnoki Olaj- Besiktas elődöntőt Cseke Attila is megtekintette a sajtótájékoztató után.

Ciucur Losonczi Antonius