Háromszáz utast hagyott a hajón a kapitány

A gyáva és a hős: Francesco Schettino és Gregorio De Falco
A gyáva és a hős: Francesco Schettino és Gregorio De Falco
Francesco Schettino, a Costa Concordia kedd éjszaka óta házi őrizetben levő kapitánya kihallgatásán elismerte, hogy manőverhibát követett el, de szerinte ő nem szegte meg kötelességét.

 

Francesco Schettinót, a péntek este zátonyra futott Costa Concordia kapitányát szombaton vették őrizetbe gondatlanságból elkövetett emberölés és a hajó elhagyása vádjával, és kedd éjszaka hagyhatta el Grosseto börtönét. Keddi kihallgatásán elismerte, hogy manőverezési hibát követett el. A grossetói ügyészség fellebbezést nyújtott be a házi őrizet ellen. Az erről határozó vizsgálóbíró szerint nem áll fenn szökés veszélye, ezért tartózkodhat Schettino otthonában, a Nápolyhoz közeli Meta di Sorrentóban. Ügyvédjén keresztül a kapitány ugyanakkor hangoztatta, hogy teljesítette kötelességét és több ezer ember életét mentette meg azzal, hogy közelebb vitte a hajót a parthoz azután, hogy a Costa Concordia sziklának ütközött. A megtalált két fekete doboz információit még nem hozták nyilvánosságra, de a sajtó kiderítette, hogy a hajóról még 300 utas igyekezett menekülni, amikor Schettino már Giglio szigetén volt. Ezt megerősítette a Costa Concordiát utolsóként elhagyó két tiszt, valamint a hajóorvos és Giglio alpolgármestere, aki önként ment fel a hajóra segíteni.

 

„Gyalázatosan gyáva”

 

Az olasz sajtó és az internetes közvélemény Schettino „gyalázatosan gyáva” viselkedését szembeállította a livornói kikötőkapitányság parancsnoka, Gregorio De Falco határozott magatartásával. Az egész világot bejárta az a péntek este rögzített, rádióadón folytatott párbeszéd, amelyben De Falco kiabálva és hiába utasította rádión a már a szárazföldön levő Schettinót arra, hogy egy, a partra érkező mentőcsónakkal azonnal térjen vissza a hajóra és jelentse, hány gyerek, nő, mozgássérült, bajba jutott utas van még a Costa Concordián. A nemzeti hősnek kikiáltott De Falco úgy nyilatkozott, azon az éjszakán többször sírva fakadt, mivel úgy gondolta, mindenkit meg lehetett volna menteni.

Címkék: , ,