Három új szakot indít a Babeş-Bolyai Tudományegyetem

Akt.:
Három új szakot indít a Babeş-Bolyai Tudományegyetem
© Kolozsvár, 2011. október 3. A Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Farkas utcai fõépülete Kolozsváron. A most kezdõdõ egyetemi félévtõl önálló, a román intézetekkel egyenlõ státust és hatáskört élvezõ intézetekbe szervezõdik a magyar nyelvû oktatás a BBTE-n, hogy a 2012-2013-as tanévtõl hatályba lépõ új romániai felsõoktatási törvénynek megfeleljen az intézmény. MTI Fotó: Bíró István
A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Európai Tanulmányok Kara három új szakot indít a nemzetközi kapcsolatok és a diplomácia területén.

Nicolae Păun, az európai tanulmányok dékánja csütörtöki sajtóértekezletén kifejtette, hogy a három új szak – ázsiai kapcsolatok, amerikai kapcsolatok és üzleti diplomácia – megtalálható a nagy egyetemek ajánlatában és a végzősök kiváló munkalehetőségek közül válogathatnak az európai és a világ munkaerőpiacán.

Az új szakok idéntől indulnak.

A dékán szerint az üzleti diplomácia az európai munkaerőpiac egyik legjobban fizetett munkaköre, amely eddig Romániában “teljességgel hiányzott”.

“Az abszolvensek a nemzetközi kapcsolatok terén, vagy az üzleti diplomáciában nemzetközi cégeknél vállalhatnak tanácsadói munkát” – állítja Păun.

A három szakterület akkreditálásának előkészítése több mint egy évet vett igénybe.

Az elképzelések szerint a 2017-2018-as egyetemi évre 50-50 helyet hirdetnek meg az ázsiai, illetve az amerikai kapcsolatok karon és 100 helyet az üzleti diplomácián.

www.agerpres.ro