Három új könyv bemutatója

Három új könyv bemutatója
Nagyvárad – A Partiumi füzetek sorozatának immár az 51., 52. és 53. kötetét is kiadta a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság. Péntek délután mutatták be őket nagy érdeklődés mellett.

A Festum Varadinum keretében tartották a Partiumi füzetek legújabb három kiadványának a bemutatóját a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumi termében. A párhuzamos rendezvények ellenére teljesen megtelt érdeklődőkkel a múzeumi terem, amit örömmel nyugtázott Dukrét Géza elnök is a megnyitó beszédében.

Jósa Piroska: Bihari sorsok a változó időben című könyvét Kupán Árpád méltatta a tőle megszokott pontossággal és tárgyilagossággal. Emlékeztetett arra, hogy a szerző 1996 óta minden évben dolgozattal jelentkezett a PBMET pályázatain, többször is díjazták a munkásságát. Külön is kiemelte Kupán Árpád a Virágszőnyeg a váradi utcaköveken című alkotást, amely azóta könyv formában is megjelent és a nagy sikerre való tekintettel három kiadást is megélt. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a Bihari Napló versenyén ez az alkotás nyerte el az Év könyve díjat 2007-re. A most megjelent könyv 13 tanulmányt tartalmaz, többek között a Rimanóczy, a Sztaroveszky család és a szerző családjának történetét.

Szerzői vallomás

Kissé meglepő vallomást tett Jósa Piroska, aki általános orvosként – és nem is akármilyen orvosként – dolgozott nyugdíjazásáig. „Könyves családban nőttem fel, az orvostudomány munka és hivatás volt számomra, de ha újra kezdhetném az életemet nem mennék orvosnak. Inkább a történelem, a régészet, a világban való járás a kenyerem.” A továbbiakban az írásairól beszélt nagy őszinteséggel és szakmai alázattal.

A másik két könyvet aradi szerzők írták: Ujj János: Arad építészeti emlékei, Pávai Gyula: Mesélő aradi házak címmel. Mindkét kiadványt Dukrét Géza mutatta be igen nagy alapossággal. A könyvbemutató művészi értékét Thurzó Sándor József mélyhegedű művész játéka emelte, aki egy Bartók és egy Bihari Sándor számott játszott el nagy sikerrel.

Péter I. Zoltán