Három ország egynyelvű táncosai

Három csoport közös produkciója az adai színpadon
Három csoport közös produkciója az adai színpadon - © Fotó: vajma.info
Bihar megye – Három ország egy nyelvet beszélő előadói tartottak közös fellépést az ünepekkor a vajdasági Adán: a helyi Vadvirágok, a makói Forgatós, és az érmihályfalvi Nyíló Akác néptánccsoportok.

 

 

Az érmihályfalvi Nyíló Akác és a makói Forgatós néptánccsoport már évek óta gyümölcsöző kapcsolatban van egymással. Mint arról alkalmankint beszámoltunk, több közös koreográfiát készítettek, melykekkel felléptek már például Makón, Szegeden, Ópusztaszeren, de az érmihályfalvi közönség előtt is. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy nemrég a Nyíló Akác képzeletbeli naplójába egy újabb ország is bekerült Magyar- és Lengyelország, illetve Szlovákia mellé, ahol már felléptek: Szerbia. Makó ugyanis testvértelepülés a Vajdaság észak-bánsági körzetében lévő kisvárossal, Adával, a három település tánccsoportjai pedig közös, karácsonyi témájú produkciót állítottak színpadra.

 

Különös találkozás

 

Borbély-Simon Csaba, az érmelléki csapat vezetője kérdésünkre elmondta: a fellépések előtti hetekben a Nyíló Akácot képviselő két pár, a makói Forgatós és az adai Vadvirágok közös próbát tartottak Makón, ezek után következtek az előadások. A Betlehemi királyok című, a makói Doktor László rendező-koreográfus által megálmodott produkció Koltay Gergely, a Ghymes és a Kormorán együttesek zenéjére épült, kalotaszegi, vajdaszentiványi, nyárádmenti és gyimesi táncok elemeit felhasználva. A vajdasági fellépésre Ada kultúrházának színháztermében került sor. “Különös találkozása ez alkalom három ország egy nyelvet beszélő embereinek, akiket az anyanyelv mellett a zene és a tánc nyelve is összeköt”, mondta köszöntő beszédében a vendéglátók nevében Varga Lívia, a Vadvirágok Hagyományápoló Kör elnöke. A helyi sajtó tudósítása szerint “Állva tapsolta meg a közönség a Betlehemi királyok című karácsonyi műsort”. (vajma.info)

 

Visszatérnek a Vajdaságba

 

Az összesen közel ötven táncost felvonultató produkciót az adai fellépés után a makói Hagymaházban adták elő, nem kisebb sikerrel. A Nyíló Akác tagjai pár hónap múlva visszatérnek a Vajdaságba, tudtuk meg. Magyarkanizsán rendezik meg évenként az EuroShow Dance Fest nevű tánctalálkozót és versenyt, melynek egyébként már két alkalommal volt résztvevője és sikeres szereplője az ugyancsak érmihályfalvi Forever Dance moderntánc-csoport. Idén úgy tervezik, hogy nem csak az említett, de a Street Dancers csoport is utazik áprilisban Magyarkanizsára, és saját kategóriájukban a néptáncosok is beneveznek.

Rencz Csaba