Három napra a várba költözik a piac

Három napra a várba költözik a piac
Szeptember 9-11 között tartják meg a nagyváradi várban a Betakarítás ünnepét, amelyet a népi hagyományok bemutatása céjából, hagyományteremtő szándékkal szerveznek meg.


A nagyszabásúnak ígérkező ünnepséget beharagozó tegnapi sajtótájékoztatón Dorin Popa, az esemény egyik fő szervezőjének, a Crisana Bihar Megyei Agrártermékek Kutatásáért és Népszerűsítéséért Alapítvány elnöke elmondta, hogy ezzel a rendezvénnyel az a céljuk, hogy autentikus bihari termékekkel ismertessék meg a bihariakat. Ezért „a piac most három napig a várba költözik” – fogalmazott Popa, hozzátéve, hogy csakis termelői engedéllyel rendelkező termelőket hívtak meg a rendezvényre, több mint ötven ilyen gazdára lehet majd számítani a vásárral egybekötött expón. „Meg szeretnék honosítani azt a gondolatot, hogy turistaként is fedezzük fel saját régiónkat, és szeretnénk minden évben megszervezni ezt az eseményt” – mondta Dorin Popa.

Hazai ízek

Dorin Popa a továbbiakban elmondta, hogy a termelők nem csak kiállítanak, de árusítanak is majd a várban, ebből a megfontolásból is állította azt, hogy a piac a várba költözik. Mint mondta, főként zöldség-, gyümölcs termelők, savanyúságkészítők lesznek jelen, kisebb számban satjttermék-készítők is. Mint mondta, romlandó termékeket nehezebb lenne itt kállítani és árusítani, mert azok tárolására speciáls körülmények biztosítására van szükség. Megemlítette azonban, hogy lesz egy külön helyiség, ahol Bihar megyében készült mustot és bort, valamint kenyeret lehet majd kóstolni.

Népzene, néptánc

Mircea Jacan, a Bihar Megyei Kukturális Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ vezetője a kulturális eseményekről számolt be a sajtó képviselőinek. A várban zajló esemény három napja alatt rengeteg, több mint hatvan fellépő lesz, de mindahányan néptáncokat fognak bemutatni, illetve népzenét fognak előadni. A népzenei és néptáncműsor pénteken öt órától, szombaton és vasárnap egy órától kezdődik. A fellépők között lesz két magyar és egy szlovák társulat is, melyek mindegyike szombaton lép majd fel: a micskei Görböc együtes két órától, a szlovák Datelinka népi együttes öt órától, a nagyszalontai Toldi Népi Együttes pedig fél hattól lép fel. A rendezvénysorozaton tizenkét Bihar megyei népi mester mutatja be saját mesterségét. Szombaton és vasárnap 16-19 órák között gyerekek számára nyitnak műhelyeket, amelyekben a kicsik fonhatnak, szőhetnek és több más népi mesterség fortélyaival ismerkedhetnek meg. Ehhez kapcsolódva Dorin Popa elmondta, hogy nagyon fontos az, hogy a szülők elhozzák gyermekeiket erre a rendezvényre, hiszen számos a kicsiket is érdeklő dologgal lehet majd találkozni itt. A kulturális programok körébe tartozik a vár A épületében, a fejedelmi palotában berendezett fényképkiállítás, mely a romániai mezőgazdaságot mutatja be a kommunista rendszer idején.

Résztvevők

Az eseményen résztvevő termelők között nagy érdeklődésre tarthatnak számot a különböző workshopok: ezek közül is kiemelkedik a pénteken délután a vár J épületében, a nyugati kazamatában helyet kapó megbeszélés a nagy bevásárlóközpontok képviselőivel, amelyen többek között azt lehet majd megtudni, hogy milyen feltételek mellett kerülhetnek a helyi termelők árui a bevásárlóközpontok polcaira. Ez a tematika azért is időszerű, mert mint Dorin Popa a sajtótájékoztatón megemlítette, a bevásárlóközpontokban nagyon sok az import termék. Az említett mellett különböző más tematikájú műhelymunkák is lesznek, például a termelési technológiákkal, az értékesítési módozatokkal, valamint az uniós finanszírozásokkal ismertetik meg a szakértők az érdeklődőket. Pénteken egy órától az eseményen részt vevő községek mutatkoznak be a kilátógatóknak. A betakartás ünnepén egébként tizennyölt település mutatkozik be, többek között Élesd és Vaskoh városok, valamint Mezőtelegd, Tóti, Diószeg, Berettyószéplak, Pályi, Szentmárton, Szalárd stb. községek. A vár minden nap tíz órától tárja ki kapuit a látogatók előtt.

Pap István