Három nagyszerű szólista a filharmóniában

Három nagyszerű szólista a filharmóniában
A nagyváradi filharmónia által hagyományosan megrendezett Tavaszi Fesztivál keretében három kitűnő előadóművész játékát hallgathattuk meg csütörtök este; közülük kettő Japánból érkezett, egy Bukarestből.

A múlt heti koncert szólistái a már említett két japán előadóművész: Kusanagi Juna hegedűművész, Tagava Kyoko zongoraművész, valamint a városunkban már máskor is fellépő Răzvan Suma gordonkaművész voltak. Az esten az egyik legismertebb romániai karmester, Tiberiu Soare dirigált. Az Enescu–Bartók hangversenyteremben most is sokan megjelentek, hiszen minden előjel arra mutatott, hogy újabb nagyszerű zenei élményben részesülhetünk. A sejtelem beigazolódott, varázslatos műveket hallgathattunk meg, kitűnő előadóművészek tolmácsolásában, egy nagy tudású karmester dirigálásával.

Elsőként a nagy francia zeneszerző, Maurice Ravel (1875–1937) Tzigane című, 1925-ben hegedűre és zenekarra írt műve csendült fel, a rendkívüli tehetségű Kusanagi Juna hegedűművész és a szimfonikus zenekar tolmácsolásában. A szólista is a nagyváradi Tavaszi Fesztivál egyik kezdeményezőjének, Ciprian Marinescunak volt a tanítványa, az ő meghívására érkezett városunkba. Pompásan, virtuózan tolmácsolta Ravel alkotását, mely hegedűszólóval kezdődik. A Japánból érkezett fiatal művész játéka lenyűgöző volt, nagy technikai biztonsággal közvetítette az alkotás zenei gondolatát, ennek köszönhetően emlékezetes, kiváló előadással ajándékozta meg a hallgatóságot. A közönség nagyra értékelte játékát, hosszan tartó tapssal jutalmazta, s ő egy ráadással köszönte meg az elismerést.

A továbbiakban Joseph Haydn (1732–1809) 1., C-dúr gordonkaversenye csendült fel, Răzvan Suma, generációjának egyik legkiválóbb előadóművésze tolmácsolásában. Azt már többször leírtuk, hogy Joseph Haydn a szimfóniák mestere volt, ennek a műfajnak a történetében a megalkotott művek számának szempontjából nincs senki, aki őt felülmúlná. Zenei pályafutását szinte megszakítás nélkül kíséri végig a szimfóniák komponálása. A zenekritikusok ezért is vélik úgy, hogy versenyműveinek művészi színvonala nem éri el a szimfóniáiét. Ő sem érezhette túlságosan a magáénak a műfajt, hiszen idővel egyre kevesebb versenyművet komponált (Világhírű zeneszerzők). A csütörtöki hangversenyen elhangzott C-dúr gordonkaversenyt Haydn az Esterházy hercegek szolgálatában eltöltött első éveiben, 1762–1765 között komponálta, barátja, Joseph Franz Weigl számára, aki abban az időben az Esterházy-udvar első csellistája volt. A versenymű létezése sokáig csupán Haydn saját műjegyzékéből volt sejthető, s már-már végképp elveszettnek hitték a gordonkaversenyt; 1961-ben Oldřich Pulkert cseh muzikológus bukkant rá a Prágai Nemzeti Múzeum archívumában. Az alkotást csütörtökön tolmácsoló Răzvan Suma kiváló érzékkel, nagyon kulturáltan, kitűnő technikai felkészültséggel adta elő a művet. Játékában érződött a tudás akkor is, amikor a közönség óhajára egy ráadást is előadott. A gordonkaművész játékát a publikum nagyra értékelte, hosszan tartó tapssal köszönte meg. A sikernek természetesen részese volt a szimfonikus zenekar és a nagy tudású karmester, Tiberiu Soare is, akit mindig szívesen látunk Nagyváradon.

Zongoraverseny

A hangverseny második felében Ludwig van Beethoven (1770–1827) 4., G-dúr zongoraversenye, op. 58. hangzott el, a Japánból érkezett kiváló fiatal zongoraművész, Tagawa Kyoko előadásában, a szimfonikus zenekar közreműködésével. Ludwig van Beethoven öt zongoraversenyt, egy hegedűversenyt és egy zongorára, hegedűre és gordonkára írt hármasversenyt komponált. Versenyművei közül az utolsó zongoraversenyei – köztük az 1804–1807 között írt 4., G-dúr, op. 58. –, valamint az egyetlen hegedűversenye a legjelentősebbek. A negyedik zongoraversenyt 1807-ben mutatták be Lobkowitz herceg bécsi palotájában, ahol csak a meghívottak jelenhettek meg, 1808-ban pedig nyilvánosan is bemutatták a bécsi Theater an der Wienben, s mindkét alkalommal nagy sikert aratott. A váradi koncerten a japán zongoraművészben egy újabb virtuóz előadóművészt ismerhettünk meg. Tagawa Kyoko kiváló technikai biztonsággal zongorázott, amit a hallgatóság is nagyra értékelt, s ő is egy ráadással köszönte meg az elismerést.

Szeretném felhívni kedves olvasóink figyelmét, hogy a filharmónia által szervezett IX. Tavaszi Fesztivál ezen a héten is folytatódik, két szimfonikus hangverseny várja a komolyzene-kedvelőket. Kedden, március 26-án 18 órai kezdettel négy japán szólista mutatkozik be, a karmester pedig a fesztivál egyik kezdeményezője, a Japánban tevékenykedő Ciprian Marinescu dirigens lesz. Mozart-, Bottesini- és Bruch-alkotások hangzanak majd el. Csütörtökön a szokásos heti hangversennyel zárul az idei Tavaszi Fesztivál.

Dérer Ferenc