Három munkást betemetett a föld, ketten meghaltak

Akt.:
Három munkást betemetett a föld, ketten meghaltak
Tragédia történt kedden a déli órákban a váradi Borsi úton a szennyvíztisztító telep mellett. Három férfit betemetett a föld, közülük ketten meghaltak, egy pedig megsérült.

A szerencsétlenül járt munkások az Aparegio vízhálózat felújítási és fejlesztési projekt egyik munkaterületén dolgoztak, egy csatornahálózat modernizálásánál. Az itt zajló munkálatokat a Keviép építőipari cég kivitelezi. A három férfi egy körülbelül öt-hat méter mély gödörben dolgozott, amikor még ismeretlen okok miatt rájuk omlott a föld. A helyszínen egy 21 éves, 22 éves és egy 37 éves személy dolgozott, a föld kettőjüket teljesen betemette, a harmadik személyt egészen nyakig. Utóbbit a tűzoltóknak sikerült kimenteniük, a mentés pillanatában magánál volt és beszélt is. A súlyosabb sérüléseket szenvedett férfit kórházba szállították. A betemetett 21 és 37 éves férfi egy székelyhídi testvérpár volt. A helyszínen tűzoltók és a katonai tűzoltók még mindig próbálják kiásni a két áldozatot a föld alól, a felszínre hozásukat nehezíti, hogy a föld vizes. A baleset helyszínén mások mellett a Területi Munkaügyi Felügyelőség vezetője is jelen volt. A rendőrökkel közösen elkezdték a nyomozást a tragédia részleteinek és kiváltó okának feltárásáért, és hogy megállapítsák, nem történt-e mulasztás a kivitelező cég részéről. A helyszínen tartózkodó mentősök megállapították, hogy a kimentett férfi másfél órát töltött nyakig betemetve földdel, a balesetben töréseket szenvedett. Az építésvezetők már a helyszínen vallomást tettek a nyomozóknak. A nyomozást folytatják.

Részletek

A Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség közleményében ismertette a mentési folyamat részleteit. A felügyelőséget 12.25 körül értesítették arról, hogy három személyt betemetett a föld egy csatornázási munkálat közben, amelyet egy körülbelül öt méter mély árokban végeztek. A helyszínre több katonai tűzoltó egység és a rohammentők is kiszálltak. A helyszíni megfigyelések és egy szemtanú elmondása alapján a tűzoltók megállapították, hogy a három munkás közül kettőt teljesen betemetett a föld, a harmadikat pedig egészen nyakig. A tűzoltók biztosították a területet és elkezdték az áldozatok keresését és kiemelését. A baleset helyszínére kiérkezett Claudiu Pop Bihar megyei prefektus és a katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője is dr. Ioan Baş, utóbbi átvette a mentés irányítását.

Mentés

A tűzoltóknak körülbelül másfél órás ásás után sikerült biztonságban kiemelniük a föld alól egy 22 éves személy, akinél sokkos állapotot és enyhe kihűlést diagnosztizáltak. A helyszínen levő mentősök ellátták az áldozatot, majd kórházba szállították további kivizsgálásra. Az instabil földréteg biztosítását követően a tűzoltók elkezdték a másik két személy mentését is, amelyet nehezítettek a helyszíni körülmények. A mentést a helyszínen levő munkagépek segítségével végezték, viszont az omlásveszély miatt a tűzoltók végül vödrökkel és a kezükkel távolították el a földet a testek körül, amelyek öt méter mélységben feküdtek. Öt órás mentési munkálatot követően a szakembereknek sikerült a felszínre hozniuk a 37 éves férfi holttestét, majd még két óra múlva, körülbelül 22 óra körül a 21 éves áldozat holttestét is. A helyszínen levő mentősök már csak a halál tényét tudták megállapítani. A mentés során 41 tűzoltót és több orvost vetettek be, továbbá a helyszínen jelen voltak a rendőrök is, akik elkezdték a nyomozást az ügyben.