Három kockázatos befektetés

Három kockázatos befektetés
Nagyvárad- Az év végéig 24 európai uniós társfinanszírozású befektetést kell megvalósítson az önkormányzat, különben elúszik a támogatás. Mircea Mălan alpolgármester bizakodó, szerinte sikerül.

A Nemzetközi Finanszírozású Menedzsmentprojektekért Felelős Igazgatóság keddi sajtótájékoztatóján Mircea Mălan alpolgármester azt mondta: 2014-ben a projektek a megvalósításuk különböző fázisában voltak: ötöt sikerült befejezni, néhányat előkészítettek, valamint olyanok is vannak, melyekkel a tavaly eljutottak a kivitelezés elkezdésének szakaszáig, vagyis lezajlott a tendereztetés, illetve kidolgozták a műszaki terveket is. Hangsúlyozta: 2015 nehéz évnek ígérkezik, hiszen az év végig 24 uniós társfinanszírozású befektetést kell átadni, különben elúszik a támogatás, de az elöljáró bizakodva kijelentette, hogy szerinte sikerül megvalósítani a kitűzött célokat. Megjegyezte: reményeik szerint a jövő héten elkezdődhetnek a munkálatok a Szent László téren, és a Nymphea elnevezésű akvapark esetében is az elmúlt napokban aláírták a kivitelezési szerződést, tehát hamarosan kialakítják a helyszínen a munkatelepet.
Marius Moș igazgató felsorolta a különböző szakaszokban levő projekteket. Többek közt elhangzott, hogy ötöt sikerült befejezni (korszerű műtéti blokkok a városi és a megyei kórházban, egy szociális központ modernizálása, a Szálka-dombi park létesítése, valamint a kulturális turizmust népszerűsítő csomag), 24-nek a megvalósítása folyamatban van, 16-ot pedig kidolgoztak és vonatkozó finanszírozási kérvényt nyújtottak be a Regionális Operatív Program keretében (ezek zöme tömbházak hőszigetelésére vonatkozik). Emellett hat jövőbeli projekt esetében most készítik elő a dokumentációt, ezek a következőek: a központi híd felújítása, a Zöldfa/Vasile Alecsandri utca korszerűsítése, a járdasziget rendbetétele a Bémer téren, a távhőrendszer modernizálása, valamint a városi és a megyei kórházak energetikai hatékonyságának növelése.

Újdonságok

Marcel Boloș, a kolozsvári székhelyű Észak- Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója néhány újdonságra hívta fel a figyelmet a 2014-2020-ra vonatkozó európai uniós költségvetési ciklust illetően. Hangsúlyozta: Románia a dokumentumokat elküldte az Európai Bizottságnak, de még néhány dolgot tisztázni kell, ez az oka annak, hogy a finanszírozási útmutató még nem jelent meg. Újdonságnak számít, hogy ezentúl nem csak helyhatóságok, hanem kis- és közepes vállalkozások is pályázhatnak a Regionális Operatív Program keretében. Az előzetes tervek alapján az észak-nyugati régió rendelkezésére 661 millió euró állna, ami 26 százalékos növekedést jelent a korábbi hét éves időszakhoz képest. A legtöbb pénz az energiahatékonyság növelésére lenne kiutalva (117 millió euró), mely így meghaladná a közúti infrastruktúra korszerűsítésére szánt összeget (92,8 millió euró), mely amúgy is csökkenne az ezt megelőző periódushoz képest. Szociális és oktatási projektekre több forrást, vagyis 54 millió eurót lehetne költeni, és külön tengelyt képezne a városfejlesztés, ezen belül pedig kiemelten a zöldövezetek kialakítása.
A Váradról elszármazott Marcel Boloș, aki korábban Nemzetközi Finanszírozású Menedzsmentprojektekért Felelős Igazgatóság vezetője volt, azt tanácsolta egykori kollégáinak, hogy három területre összpontosítsanak különösképpen: a hatástanulmányok kibocsátására, az urbanisztikai mobilitási tervre és a integrált városfejlesztési tervre. Ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot, hogy három befektetés jelent kockázati tényezőt abból a szempontból, hogy az év végéig befejezhető-e: a Nymphea akvapark, a Szent László tér rekonstrukciója, valamint a körgyűrűnél épülő közúti felüljárók.

Ciucur Losonczi Antonius